Legumele proaspete au aparut mai de mult timp pe tarabe, iar in ultimele saptamani gasesti in piete si legume din cele romanesti, de solar si chiar de gradina. Profitati de ele si preparati-le cum va place.

Dificultate: medie

Ingrediente necesare pentru legume umplute cu carne si ghebe:

carne tocata de curcan/ porc/ amestec porc si vitel/ vitel (merge din oricare), ciuperci (ghebe/ ciuperci albe/ pleorotus), legumele preferate (se pot umple: ardei gras, gogosari, capia, dovlecei, ceapa, rosii, cartofi, vinete, gulii), smantana grasa/ iaurt gras, orez, ceapa uscata, rosii/ suc de rosii, ardei gras, verdeata (ceapa verde, patrunjel, marar), sare grunjoasa, ulei de masline, piper boabe.

Mod de preparare:

Nu este obligatoriu ca ciupercile sa fie oparite si congelate ! In reteta se pot folosi si ghebe proaspete, neoparite, care se vor cali impreuna cu carnea tocata.

Carnea tocata se alege dupa gustul fiecaruia ! Pentru un preparat mai gras, se alege carne de porc sau amestec de porc si vitel. La carnea de curcan exista alternativa sa o calesti in untura de pasare (gaina, rata, gasca) pentru a-i da un plus de savoare.

Alternativa la carnea tocata ! Se poate folosi carne sub forma de fasii, ramasa de la o pasare (gaina, pui, curcan) pregatita anterior, la cuptor. Aceasta se toaca marunt la cutit sau se da prin masina de tocat carne.

Alege legumele preferate pentru a le umple ! Majoritatea legumelor se pot umple. Nu am crezut pana nu am incercat cu gulii si ceapa. Ma macina un gand, sa incerc si cu alte legume (praz, telina, etc.)

Legumele se curata de seminte si se spala in jeturi de apa rece. Se capacesc si se scot semintele si cotoarele.

Ghebele proaspete se calesc in ulei de masline, pana se evapora apa. Se asezoneaza cu sare si piper boabe proaspat macinat, dupa gust.

Ghebele deja oparite si congelate se incalzesc doar si se calesc usor. Pentru o savoare deosebita, se stropesc cu vin alb sec sau cu coniac de buna calitate. Impreuna cu ghebele se calesc si 2-3 catei de usturoi, feliati subtire, pentru o savoare suplimentara.

Peste ciupercile calite se adauga orez, fasii de ardei si de rosii, cateva felii de ceapa uscata. Se amesteca bine cu o lingura de lemn, pentru omogenizare.

Carnea tocata de pasare se caleste in ulei de masline/ untura de pasare. Carnea tocata de porc se caleste in grasimea acesteia. Carnea tocata de vitel se caleste in ulei de masline sau untura de pasare.

Daca se foloseste carne deja pregatita (din cea ramasa de la alte preparate la cuptor), aceasta doar se taie bucati mici.

Carnea se amesteca cu ciupercile si legumele deja calite. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Nu este nicio greseala daca folosind carne deja pregatita (anterior, la alt preparat, la cuptor), care nu a fost taiata in bucatele, ci doar s-au folosit fasii de carne mai lungi sau mai groase.

Cu acest amestec, bine omogenizat, folosind o lingura din lemn si adus aproape de sec, prin calire, se umplu legumele.

Legumele umplute si capacite cu felii de rosii, se aseaza intr-o tava cu margini inalte. Printre legume se aseaza miezul de la legumele capacite (delicios va fi miezul de la dovlecei si de la rosii), ceapa felii subtirii, felii de rosii si ardei gras, suc de rosii.

Legumele se stropesc cu ulei de masline si se calesc, in tava, cateva minute, pe ochiul aragazului, la foc mare.

Tava se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit. Se tine in cuptor pana pulpa legumelor umplute se moaie.

Se presara verdeata tocata marunt.

Pulpa legumeleor umplute, gata pregatite, este indepartata pe nedrept de majoritatea mamelor/ bunicilor atunci cand copii sunt mici, pe motiv sa manance carne si ciuperci, ca pulpa este inestetica si nu le va placea la copii. Complet gresit. Vitaminele au ramas in pielita/ pulpa legumelor, chiar daca suucul s-a dus in umplutura.

Asa-i ca arata bine ?! Chiar daca mi-au murit laudatorii (!?), poza aceasta luata de aproape este pentru micutii care ar putea fi tentati astfel, sa incerce, sa manance legumele umplute cu pielita lor cu tot.

legume umplute

Preparatul se serveste cu smantana sau iaurt, dupa gustul fiecaruia. Gurmanzii de profesie vor sti sa aprecieze alternativa.

Aceasta reteta a fost testata si recomandata de blogul www.despremancare.ro/


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Legume umplute cu carne si ghebe.