La cozonacul traditional (dulce, cu tot felul de umpluturi) si la cozonacul pasca se folosesc aceleasi ingrediente de baza.
Ingrediente de trebuinta in reteta de cozonac:
Cantitatile sunt cantarite/ stricte. Cozonacul se pregateste din: 2 Kg de faina (trei nule sau faina alba, speciala pentru cozonac), 12 oua (mari, de gaina, proaspete), un pachetel de drojdie (cca. 25 grame), 600 de grame de zahar tos, 24 de linguri de unt topit, cumparat de la ciobani (pe vremuri de restriste, cand untul era pe cartela, puneam margarina topita/ amestec de margarina topita si ulei de floarea soarelui), cca.1 litru de lapte dulce, fiert si racit, sare grunjoasa.
Ingrediente pentru cozonac
Umplutura pentru cozonac este diferita, dupa preferintele fiecaruia. Daca se face pasca, se foloseste un amestec de branza dulce, smantana, zahar si stafide/ alte fructe confiate. La cozonacul dulce se pune in umplutura nuci, alune de padure, rahat, cacao, seminte de mac, fructe confiate, stafide, etc., in diferite amestecuri.
PAS CU PAS: RETETA DE COZONAC
Se face o maia din 4 linguri de faina, cu varf, drojdie, o lingura de zahar si putin lapte dulce, caldut. Laptele dulce incalzit putin, este folosit pentru activarea drojdiei. Se amesteca faina cu drojdia, zaharul si laptele caldut. Maiaua se lasa la crescut. Se observa cu ochiul liber cum creste maiaua in volum.
Sarcina în adolescență – riscuri și recomandări
Ce vrea Bolojan să schimbe la companiile de stat: măsurile propuse
România obține patru medalii la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2025!
2 copii români au obținut, în premieră, locul 1 la Olimpiada Mondială de Abac WAMAS!