Dificultate: redusa
Ingrediente necesare pentru zacusca de ciuperci si vinete:
Asadar, un kilogram de ciuperci, unul de rosii, doua de ardei capia (sau kapia???), jumatate de kilogram de ceapa, un kilogram de vinete si condimente dupa cum ai chef.
Prima parte e la fel la toate tipurile de zacusca: se coc si se curata ardeii si vinetele si se pun la scurs, se toaca ceapa si se pune la calit, cand s-a ingalbenit se adauga ardeii taiati bucatele. Am auzit de varianta in care legumele pentru zacusca se dau prin masina de tocat ori se maruntesc cu robotul de bucatarie. Eu nu sunt adepta acestor metode. Ca si la conservele din fructe, prefer sa vad cu ochii mei ce mananc.
Mai departe, ciupercile spalate si curatate se scurg, se taie marunt si se pun la calit intr-o tigaie antiaderenta, pana iese apa din ele. Se scurg iar si se adauga in cratita cu ceapa si ardei.
Dupa ce s-au inmuiat si ciupercile, am pus vinetele coapte, taiate bucatele. Ceva mai tarziu se adauga rosiile, curatate de coaja si taiate si ele cubulete.
In faza asta, eu adaug sare (legumele deja au lasat sarea lor) si condimentele: boabe de piper si coriandru, praf de piper si eventual un pic de boia, sa fie putin mai picanta, dar si frunze de dafin. E gata cand compozitia e omogena, iar legumele toate sunt bine incorporate in sos.
Din cantitatile enumerate la inceput, am avut sase borcanele de 320 de grame si inca un castronel, pentru degustare. Am pus zacusca fierbinte in borcanele sterilizate si le-am infasurat apoi pe toate intr-o patura. S-au racit abia a doua zi, cand le-am mutat la rece.
Asta e! Nu e mare scofala. Voi face si cu fasole. Si ma bate gandul sa pun si morcov. Ceva rau nu are cum sa iasa, nu?
Pentru a descoperi si alte retete de zacusca si muraturi, vizitati blogul www.bucatareli.com
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară