In traducere, un tortulet cu blat de nuca, fara faina, si crema de unt si cafea. De ceva vreme n-am mai facut o crema de unt, in general sunt adepta cremelor cu branza gen mascarpone, ricota, mi se par mai usoare dar iote acum am avut chef de ceva aproape gretos de ciocolatos.

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru tort coffee noisette:

Pentru blat, avem nevoie de:

  • 6 oua mari
  • 140 gr. zahar tos
  • 100 gr. nuci macinate
  • 5 gr. cacao
  • 15 ml rom

Pentru insiropat blatul, pregatim o mixtura de 50 ml apa si 50 ml rom
Pentru crema, punem deoparte:

  • 300 gr. unt
  • 200 gr.zahar
  • 3 oua
  • 50 gr.cacao
  • 30 gr. ness (din motiv de copilasi mici, am inlocuit cafeaua cu o lingurita de inka; are aproximativ acelasi gust dar….no cofeine)

Mod de preparare tort coffee noisette:

Ma apuc de treaba. Intai, lasam toate ingredientele pentru cateva ore in bucatarie sa ajunga la temperatura camerei. Incingem cuptorul…..
De obicei, pentru orice tortulet, preferam reteta mea din blat care-mi iese de fiecare data perfect. De data asta, am decis sa incerc si altceva, adica un blat cu unt si fara faina: intai am separat ouale, intr-un bol am batut albusurile spuma, punem pe rand si zaharul si romul, am mixat in continuare pana s-a intarit spuma. Adaugam galbenusurile, cacaua cernuta prin sita, mestecam de data asta fara mixer ci cu o lingura de lemn, facand cercuri cu lingura de jos in sus, cu atentie, sa omogenizam aluatul dar sa nu distrugem bulele de aer din albus.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ultimele tendințe în materie de rochii de mireasă pe care trebuie să le cunoști

Adaugam si nucile macinate, mestecam in continuare.
Am pregatit tava de tort, tapetand-o cu hartie de copt, comod dar eficient.

Turnam cu grija compozitia in tava si nivelam cu un cutit. Bagam la cuptor si lasam sa se coaca circa un sfert de ora cu usa intredeschisa. O data primele 20 de minute trecute, intoarcem tava si lasam la copt pana e gata. Verificam cu faimosul test al scobitorii. Scoatem de la cuptor si lasam sa se raceasca la temperatura camerei. Timp in care …….

Pregatim crema. Intai, punem apa la fiert intr-o oala mai mare. Intr-o craticioara smaltuita, punem ouale intregi cu zaharul si frecam cu lingura de lemn pana se omogenizeaza cele doua ingrediente. Stingem focul cand oala cu apa da in fiert si punem deasupra oala cu compozitia de oua cu zahar, musai sa avem grija ca apa fierbinte sa fie cu vreo trei cm sub oala cu crema, nu de alta dar vrem sa facem o crema, nu o papara cu zahar. Luam un tel din acela gen para si incepem sa batem iute iute (hai, hai, mai cu nadejde! ma indemnam convinsa dupa doua minute ca fac asta inca vreo suta de ani) crema pusa astfel pe bain marie. E gata cand incepe sa arate ca o maioneza subtire. Luam crema de pe aburi si adaugam cacaua, ness-ul (inka in cazul meu), mestecam in continuare pentru omogenizare. Daca e prea fierbinte o lasam sa se mai racoreasca si cand a ajuns la temperatura camerei, adaugam si untul moale pe care il zdrobim cu telul dupa care incepem a freca circular. No, aici am abandonat metoda bunicilor si m-am inarmat cu mixerul, in cateva minute am obtinut o minunata crema de cafea fina si in acelasi timp spumoasa dar si extrem de fragila.

Am taiat tortul in trei etaje cu fierastraul (hihi) lui special, am pus prima foaie si am insiropat-o, turnand cu lingurita dintr-un sirop facut din 50 ml apa si 50 ml esenta de rom. Intindem o treime din crema deasupra blatului, urmeaza a doua foaie, insiropam din nou, punem inca o treime din crema pe blat, urmeaza a treia foaie, insiropam si…..in sfarsit, tusa finala, imbracam tot tortuletul in crema ramasa, nivelam cat de bine suntem in stare. Toata operatiunea trebuie facuta repede ca sa nu se inmoaie crema de unt prea tare. Bagam apoi la frigider, crema va capata consistenta, se va intari si va fi si mai usor de ornat. Pffff, capitol la care nu sunt prea talentata, de aceea apelez la tot felul de….artificii, trandafirasi de ciocolata cumparati si alte asemenea. Tura asta, am “trisat” cu niste stelute de anason presarate pe tort printre lumanarele iar pe margine am….tencuit cu nuca macinata. Chiar as sugera sa coaceti nitel nuca pentru un plus de aroma, operatiune pe care eu n-am facut-o din motiv de uitucenie (ca o scuza jalnica, trebuie sa spun ca era 11 noaptea, ce vreti si voi…).
Genul asta de tort este musai a-l tine in frigider pana la servire si intre serviri deoarece crema se inmoaie repede la temperatura camerei iar blatul e fragil si totul se inmoaie prea tare intr-un final. Intrebarea este cat va tine tortul intre doua serviri ca la noi n-a durat mult pana la….disparitia finala. Pana atunci l-am tinut in balcon acoperit sub un lighean caci afara e mai frig decat in frigider (cel putin asa pare) si nici n-a trebuit sa invelesc tortul in folie, lucru pe care e obligatoriu sa-l faceti daca bagati tortul la frigider intrucat capata mirosuri de la alte alimente si nu vrem sa ne trezim cu tort cu aroma de…..altceva. Acestea fiind spuse, respiram adanc si strigam…….vine Craciunul!!!!!!!!!!!!!

Cititi mai multe retete delicioase pe blogul casutalaurei.blogspot.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri