Dificultate: redusa
Ingrediente necesare pentru gem de caise:
La 1 kg de caise fara samburi se pune cca 750 g de zahar si doua sau trei pahare mari de apa (cca 700ml), zeama de la o jumatate de lamaie.
Caisele se spala bine si li se scot samburii apoi se dau printr-o masina de tocat carne special pastrata pentru gemuri de fructe cu pulpa mai tare. Intre timp, apa si zaharul se pun intr-un vas larg (o tigaie sau un lighenas) pe foc moderat sa se lege siropul.
Dupa ce tot zaharul este topit, se pune in lighenas piureul de caise si se lasa sa fiarba, amestecand din cand in cand pana cand scade la consistenta dorita, dar minim 30 de minute de la primul clocot. Este mai bine ca gemul sa fie consistent si nu foarte moale, pentru ca daca pastreaza mai multa apa in el, poate mucegai dupa cateva saptamani de depozitare.
La urma se adauga zeama de lamaie, se mai lasa sa dea cateva clocote apoi se inchide focul de la aragaz.
Se lasa gemul sa se mai racoreasca apoi se pune in borcane sterilizate si se lasa descoperite pana cand se face o pojghita subtire deasupra. Dupa aceea se pot capsa ori lega cu celofan, depozitandu-le la camara sau la boxa, intr-un loc racoros si uscat.
O reteta oferita de blogul Caietul cu retete
Caius Covrig își donează ziua și face apel la umanitate! Hai să facem echipă și să-l ajutăm pe Alin !
Ce își doresc gravidele din România pentru copiii lor. Psiholog: Resimt o responsabilitate imensă de a-și ști copilul în siguranță pe viitor
Irina, eleva de 10 ce vine zilnic la școală de la 15 kilometri distanță, își dorește ca într-o zi să fie studentă la Teatru
Inima Copiilor strânge 10.000 de promisiuni pentru extinderea secției de Cardiochirurgie de la Marie Curie