30 Mai 2012 publicat în Retete culinare 3 share-uri

Va recomandam aceasta reteta de platica la cuptor, este foarte hranitoare si gustoasa.

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru platica cu legume la gratar:

  • 1 platica de 1,5-2 Kg
  • cateva ciuperci
  • legume pe ales, dupa gustul si preferintele fiecaruia (cartofi, morcovi, ardei gras, ardei iute, pastarnac, rosii, dovlecei, etc.)
  • usturoi si ceapa
  • sare grunjoasa
  • piper boabe
  • cimbru
  • frunze de busuioc
  • lamaie

Mod de preparare platica cu legume la gratar:

Nu gasiti platica ? Chiar daca gustul difera, as zice semnificativ, merge sa prepari aceasta reteta si din crap romanesc, salbatic sau din caras mare de Dunare. Trunchiul de peste l-am folosit pentru aceasta reteta, impreuna cu legumele proaspete si congelate pe care le-am avut prin frigider/ congelator.

Orice reteta de peste te-ai gandit sa pregatesti, inainte de preparare este bine ca pentru o savoare garantata, pestele sa fie lasat la macerat 15-20 de minute.

Ingrediente pentru macerarea pestelui. Pentru macerare se foloseste zeama de lamaie, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, mai rar boia de ardei iute. Inainte de a fi pus in cuptor, se adauga ulei de masline si se “maseaza” bine pestele.

Se ia o tava din inox, mai mare, cu marginile mai inalte si se unge cu ulei de masline sau cu ulei de floarea soarelui.

Lamaia se decojeste si se taie felii subtiri. Pe fundul tavii unse cu ulei de masline, se pun felii de lamaie. Trunchiul de platica se pune deasupra feliilor de lamaie. Legume (ardei gras, pastarnac, morcov) feliate subtire, se pun deasupra trunchiului de peste. Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat.

Deasupra legumelor se toarna tot lichidul in care a macerat pestele. Se mai stropeste cu ulei de masline si putin vin alb, sec.

Pentru o savoare intensa ! Se stoarce o portocala deasupra legumelor. Nu este o greseala daca se pun felii de portocala decojita, si printre legume. Coaja de lamaie si coaja de portocale, rasa deasupra legumelor va intensifica gusturile. Se introduce tava din inox, acoperita cu folie de copt, in cuptorul bine incalzit al aragazului, la foc mare, timp de 20 – 30 de minute. Timpul de coacere este in functie de marimea pestelui.

Este bine de stiut ! Pestele tinut prea mult in cuptor se usuca si isi pierde din savoare. Pentru a nu risca, dupa 20 de minute, se arunca o geana sub hartia de copt, care intre timp s-a uscat si s-a “saltat” pe la marginile tavii din inox. :P Cu varful cutitului se incearca pestele, unde este mai gros. Daca lichidul care iese, este limpede, pestele este gata.

Legume – cartofii taiati felii mai groase, cepe mici intregi, catei de usturoi, ciuperci intregi, mici si/ sau felii de ciuperci, ardei gras taiat in bucati mari, ardei iute intreg, se pun intr-o tava din inox si se stropesc cu ulei de masline. Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat. Se amesteca bine cu o lingura pentru ca uleiul si condimentele sa se prinda de legume.

Deasupra legumelor se pun felii de rosii.

Mic secret ! Se acopera atat tava din inox cu peste si legume, cat si tava din inox cu legumele feliate mare, cu hartie de copt, care a fost umezita bine, cu apa rece si apoi stoarsa, pentru a se coace ingredientele la abur.

Tava cu legume se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc mare.

Cand mirosul imbietor se imprastie prin bucatarie, preparatul este gata. Sosul este gata, legumele sunt calite suficient, pestele este “patruns” atat cat trebuie.

Pentru eficienta in bucatarie ! Tavile din inox cu ingredientele din reteta – peste plus legume si separat legume, se introduc in acelasi timp in cuptorul incins al aragazului, la foc iute. Atentie la alegerea tavilor, sa incapa impreuna in cuptorul aragazului. Nici legumele nu trebuie tinute prea mult la foc, pentru a nu se deshidrata complet si a se usca. Savoarea preparatului ar avea de suferit serios.

Serviti pestele cald cu legumele aburind, alaturi.

Nu uitati de un pahar cu vin alb, sec, rece.

Pentru a descoperi si alte retete savuroase, cititi blogul despremancare.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri