Aceasta reteta apartine marelui bucatar Gordon Ramsay incununat cu 13 stele Michelin ! Am primit cadou de la sotul meu cartea sa de bucate "Bucataria lumii" din care am pregatit acest tort scaldat intr-o baie cu mirodenii.
Timp de preparare: 1 - ore
Dificultate: redusa
Ingrediente necesare pentru tort cu nuca:
- 5 oua mari
- 2 linguri coniac
- coaja rasa si zeama de la o portocala
- 90 gr. zahar tos
- 1/2 lingurite scortisoara macinata
- 1/4 de lingurita de cuisoare macinate
- 20 gr. de faina
- 2 lingurite praf de copt
- 35 gr. de crutoane vrchi de o zi
- 175 gr. miez de nuca
- unu topit pentru uns
- SIrop cu mirodenii
- 125 gr. de zahar tos
- 150 ml. de apa
- 3 cuisoare
- 1 baton scortisoara
- zeama si coaja rasa fin de la o lamaie
Mod de preparare tort cu nuca:
Preincalziti cuptorul la 190 de grade. Ungeti cu unt o forma de tort de 23 de cm ( forma mea a avut diametrul de 26 cm si a iesit perfect).
Intr-un bol mare, bateti galbenusurile, coniacul (eu am avut Campari si nu s-a simtit nici o modificare a gustului, in rau ), coaja si zeama de portocala, pana obtineti o compozitie omogena si cremoasa.
Puneti intr-un mixer zaharul, scortisoara, cuisoarele, faina, praful de copt, crutoanele si 150 gr. de nuca si amestecati pana obtineti granule fine. Puneti amestecul intr-un bol mare. In alt bol curat, bateti albusurile spuma .
Amestecati compozitia cu galbenus cu cea de crutoane, apoi adaugati cu atentie albusurile, folosind o lingura mare de metal, pana omogenizati.
Turnati compozitia de tort in tava si lasati-o la cuptor 40 de minute. Se inteapa cu o scobitoare sa se verifice daca este gata.
Cat timp tortul este la cuptor, preparati siropul cu mirodenii ( eu l-am preparat la inceput pt. ca trebuie turnat rece). Puneti toate ingredientele intr-o cratita mica si amestecati-le la foc potrivit pana dizolvati zaharul. Asteptati sa dea in clocot si lasati la foc mic 5 min. Asteptati sa se raceasca si se strecoara printr-o sita intr-un borcan
Cnd tortul este gata, scoateti-l din cuptor si intepati-l pe toata suprafata cu un betisor. Presararti deasupra restul de nuci ( eu am pus cateva in plus), apoi puneti cu o lingura siropul racit peste tortul fierbinte.
Se lasa sa se raceasca inainte de a-l servi.
Pofta buna !
O reteta propusa de: Adriana Dumitru (Adriana_Dumitru_1)
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?