IN ACEST ARTICOL:

Postul Crăciunului, una dintre cele mai importante perioade de post din an, este pentru mulți români un moment de purificare spirituală, dar și o provocare pentru organism.

Conform calendarului ortodox, Postul Crăciunului începe pe data de 14 noiembrie 2025 și se încheie pe 24 decembrie 2025, în Ajunul Crăciunului.

Pe parcursul celor 40 de zile, alimentația devine predominant vegetală, cu excluderea produselor de origine animală, iar această schimbare necesită o abordare atentă pentru a menține echilibrul nutrițional.

Cori Grămescu, coordonator de programe de slăbire și antrenor atrage atenția asupra faptului că postul poate fi benefic pentru organism dacă este urmat cu moderație și atenție la calitatea alimentelor.

Postul poate fi o perioadă excelentă pentru a ne reechilibra digestiv, pentru a consuma mai multe legume și fructe și pentru a renunța la excesele alimentare.

Însă, pentru ca acest lucru să fie benefic, este important să alegem surse sănătoase de proteine vegetale, să evităm prăjelile, carbohidrații rafinați și produsele ultraprocesate. În plus, este esențial ca mesele din post să fie planificate cu atenție, astfel încât organismul să primească toți nutrienții de care are nevoie.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. O moștenire cu gust: de 75 de ani Beciul Domnesc creează cu pasiune vinuri de poveste! Cum ne pregătim spiritual pentru venirea Crăciunului. Liniște, credință și renaștere interioară Crăciun în stil vegan - idei culinare pentru Sărbători de iarnă sustenabile

O greșeală frecventă este înlocuirea produselor de origine animală cu cantități mari de pâine, cartofi, paste sau produse de patiserie „de post”, care au adesea un conținut crescut de grăsimi hidrogenate, sare și zahăr.

Recomand gătitul simplu, cu ingrediente naturale și sezoniere: supe, ciorbe de legume, tocănițe, salate calde și preparate la cuptor. Este importantă și diversitatea, care presupune includerea zilnică a legumelor colorate, a cerealelor integrale și a surselor de grăsimi bune, pentru a menține energia constantă și sistemul imunitar puternic. ”, recomandă Cori Grămescu.

Ce putem mânca sănătos în Postul Crăciunului

Chiar dacă eliminarea alimentelor de origine animală poate părea o provocare, perioada postului poate deveni o oportunitate excelentă pentru a ne diversifica dieta și pentru a descoperi combinații hrănitoare din surse vegetale.

Părintele Sofian Boghiu: Când postim, se bucură tot lăuntrul nostru, ne spune “mersi”, pentru că se reface aievea Rugăciune către Sfântul Nicolae, făcătorul de minuni - alinare, speranță și ajutor în momentele grele Crăciun și revelion pe rit vechi - Tradiții și semnificații ale sărbătorilor de iarnă pe stil vechi

Alegerea conștientă a ingredientelor, varietatea culorilor în farfurie și echilibrul între proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase sunt esențiale pentru a ne menține energia și buna dispoziție.

Postul nu trebuie privit ca o perioadă de restricție, ci ca o ocazie de a ne reconecta cu propriul corp și de a ne hrăni cat mai natural și mai echilibrat.

Surse vegetale de proteine: năut, linte, mazăre, fasole, soia, tofu, tempeh, semințe și nuci crude. Acestea pot înlocui carnea, însă este important să fie combinate corect pentru a asigura aportul de aminoacizi esențiali.

„În ceea ce privește sursele vegetale de proteine, printre combinațiile recomandate se numără cereale integrale (orez brun, quinoa, hrișcă) + leguminoase (linte, năut) sau semințe + legume. De exemplu, o porție de linte roșie cu orez brun și legume la abur oferă un profil complet de proteine.”

Buna Vestire -Zi mare cu veste mare! Pe 25 martie “dai de mâncare” îngerilor, nu stai trist și nu te cerți. Se consumă și pește! Buna Vestire -Zi mare cu veste mare! Pe 25 martie “dai de mâncare” îngerilor, nu stai trist și nu te cerți. Se consumă și pește! Poezie de Crăciun - Cele mai frumoase versuri pentru sărbători în poezii de Crăciun scurte și poezii cu Moș Crăciun

Grăsimi sănătoase: uleiul de măsline extravirgin, avocado, semințele de chia, in, cânepă și nucile crude sunt esențiale pentru menținerea sănătății sistemului nervos și hormonal.

Legume proaspete și gătite: trebuie să reprezinte baza fiecărei mese (varză, conopidă, dovlecei, morcovi, sfeclă, salată verde, ardei copți, ciuperci, broccoli, țelină, păstârnac, praz).

Carbohidrați complecși: cereale integrale, orez brun, mei, hrișcă, ovăz integral, cartofi dulci – alimente care oferă energie constantă fără să ridice brusc glicemia.

Fibre și digestie echilibrată

Este important să introducem treptat fibrele, mai ales pentru persoanele care nu sunt obișnuite cu o dietă predominant vegetală. O creștere bruscă poate provoca disconfort abdominal.

Cum au sărbătorit românii Crăciunul, de-a lungul generațiilor. Art Safari lansează o nouă expoziție: Cele mai frumoase tradiții Am găsit 5 locații de vis pentru un Crăciun romantic Zile libere 2025 în România: Calendar complet și semnificația fiecărei zile

Hidratarea adecvată (35 ml de apa/kg corp) și mișcarea zilnică ajută la reglarea digestiei. De asemenea, alimentele bogate în fibre solubile, precum ovăzul, semințele de in sau psyllium, pot ajuta la menținerea tranzitului intestinal normal fără a provoca disconfort. Secretul este echilibrul: prea multe fibre pot balona, prea puține pot încetini digestia. Ascultați-vă corpul și ajustați treptat dieta”.

Pe lângă hidratare, Cori Grămescu sugerează introducerea în alimentație a probioticelor naturale, cum ar fi varza murată în cantități moderate, castraveții murați fără oțet sau băuturile vegetale fermentate, care contribuie la menținerea echilibrului florei intestinale.

Recomandări de rețete simple pentru perioada postului

Ideal este ca mesele din post să rămână cât mai simple, să includă alimente proaspete, gătite blând, fără prăjeli și cu un aport echilibrat de proteine, grăsimi și carbohidrați complecși. Astfel, postul devine un aliat pentru sănătate, nu o sursă de carențe.

Postul adevărat este trăit cu inima: ce nu e bine să faci în post ca să te bucuri de claritate și liniște sufletească A început Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel! Postul alungă din suflet întunericul și curățește ochii noștri sufletești Cum se ține corect postul? Ghid complet pentru trup și suflet

Pentru mic dejun puteti opta pentru o budincă de chia cu lapte vegetal, scorțișoară și fructe de pădure sau o felie de pâine integrală cu pastă de avocado și roșii cherry; pentru pranz puteti alege o tocăniță de linte roșie cu legume, asezonată cu ulei de măsline și ierburi aromatice, la cină, o salată caldă cu ciuperci, năut crocant, quinoa și dressing de tahini, iar la gustare: un pumn mic de nuci și semințe crude sau o supă cremă de dovleac cu ghimbir.”, subliniază Cori Grămescu.

Cine ar trebui să fie atent sau să evite postul alimentar

Deși postul are beneficii spirituale nu este potrivit pentru toată lumea. Cori Grămescu atrage atenția asupra categoriilor de persoane care nu ar trebui să țină post alimentar strict, deoarece pot apărea dezechilibre nutriționale sau agravarea unor afecțiuni:

Vineri, 1 august, începe postul Sfintei Mării 2025. Ce trebuie să faci ca să-ți mijlocească Maica Domnului rugăciunile Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul – cea mai frumoasă, simplă și puternică rugăciune care se rostește în Postul Paștelui  Rugăciune de post: Cum să te apropii de Dumnezeu când postești și să capeți putere în fața ispitei
  • Persoanele cu sindrom de colon iritabil (IBS): Dieta de post presupune un consum ridicat de leguminoase (năut, fasole, linte), alimente bogate în FODMAPs, care pot produce balonare, disconfort și crampe. „Pentru acești pacienți, postul trebuie personalizat – se pot introduce surse alternative de proteine vegetale mai ușor digerabile, precum tofu, tempeh sau orez cu legume, evitând leguminoasele fermentabile”, recomandă specialistul.
  • Diabeticii și pacienții cu rezistență la insulină: Dieta de post este adesea bogată în carbohidrați (pâine, cartofi, paste, fructe), ceea ce poate destabiliza glicemia. Este esențial ca acești pacienți să fie monitorizați medical și să evite combinațiile de carbohidrați rapizi și prăjeli.
  • Pacienții bariatrici: După intervențiile de chirurgie metabolică, nevoia de proteine și nutrienți este ridicată, iar un post strict poate duce la carențe grave.
  • Persoanele cu deficiență proteică preexistentă sau sarcopenie / osteopenie:
    Lipsa surselor de proteine animale poate accentua pierderea masei musculare și fragilizarea oaselor. În aceste cazuri, este indicat un post parțial sau adaptat, cu suplimente proteice de origine vegetală și control medical.

Postul Crăciunului poate fi o experiență benefică pentru minte și corp, dar este important să îl abordăm cu echilibru. Alegerea conștientă a alimentelor, evitarea produselor ultraprocesate și atenția la nevoile individuale fac diferența între un post care ne slăbește și unul care ne întărește sănătatea.

Despre Cori Grămescu

Cori Grămescu, coordonator de programe de slăbire și antrenor a reușit de-a lungul unei cariere de peste 18 ani să ajute peste 35.000 de oameni să-și schimbe viețile, să ajungă la greutatea dorită, fără epuizare și fără înfometare. Prima să carte - “Vindecarea relației cu mâncarea și cu propriul corp” este o poveste personală despre sănătate și echilibru, o carte cu recomandări și sfaturi atât din zona de sport, cât și din zona de nutriție, dar și prima carte din România cu un cerc de suport pentru toți cititorii. Cori Grămescu este omul care s-a luptat cu kilogramele în plus și a câștigat. Cori interacționează zilnic cu mii de femei din intreaga lume, dornice să descopere secretele unui trup sănătos. De pe canalele de social media, utilizatorii pot afla răspunsuri la întrebări despre mâncare, sport, rețete, obiective realiste pentru transformare, dar și despre modul în care stresul afectează digestia sau despre cum pot pune capăt mâncatului emoțional.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri