Consumam destul de des cartofi, fie ca ingredient in preparatele culinare, fie ii pregatim ca fel principal. Delly iti ofera cateva sfaturi utile privind pastrarea si prepararea cartofilor.
Consumam destul de des cartofi, fie ca ingredient in preparatele culinare, fie ii pregatim ca fel principal. Delly iti ofera cateva sfaturi utile privind pastrarea si prepararea cartofilor.

Se intampla totusi sa se strice din cauza faptului ca nu sunt consumati la timp.
Este de preferat sa tii cartofii intr-un saculet care sa fie departe de razele soarelui, intr-un loc racoros si intunecat.

Nu aseza niciodata sacul cu cartofi langa ceapa. Acestia mucegaiesc mult mai repede.

Cand vrei sa pregatesti o salata trebuie sa te uiti la cartofi sa aiba miezul tare si un aspect ceruit. Este recomandat sa fie fierti in coaja si sa-i decojesti cat inca sunt calzi. Daca ii pui intr-un sos ii poti pune inainte in vin alb sec taiati cubulete.
Pentru pregatirea pireului este indicat sa folosesti cartofi albi pe care sa-i fierbi cu tot cu coaja. Se curata, se zdrobesc, se pune unt, smantana si sare si piper dupa gust.

Chips-urile au fost descoperite la sfarsitul secolului al XIX- lea, dintr-o simpla intamplare intr-un restaurant din New York. Se pare ca un client a fost nemultumit de cartofii sai care erau prea grosi prajiti incat bucatarul i-a taiat atat de subtiri de nici nu mai puteau fi serviti cu furculita. Spre surprinderea bucatarului cartofii prajiti in acest mod au fost un adevarat succes.
Daca ai pofta de chips-uri foloseste cartofi mari pe care sa-i tai subtire si pe care sa-i inmoi in apa rece pentru o jumatate de ora. Se scurg de apa si se sterg cu un servete de bucatarie. Se prajesc in ulei de masline si dupa ce sunt gata se pun iar pe un servetel pentru a se absorbi uleiul din cartofi.

Daca doresti sa pregatesti un sote de cartofi este indicat sa fierbi cartofii in coaja cu o zi inainte sa fie pregatiti si se tin la frigider pentru ca amidonul sa se elimine.Taie cartofii felii da cu putina faina pe ei inainte sa-i prajesti pentru a se face cat mai crocanti.

Pentru cartofi la cuptor este indicat sa se inmoaie cartofii in apa cu putina sare inainte de a fi copti.

O modalitate de a prepara cartofii este “jumatatea rapida”. Cartofii se spala si se taie pe jumatate. Se fac cateva crustaturi in miez si se pune cate o lingurita de ulei de masline in fiecare jumatate. Se adauga si un strop de sare si se coc timp de o jumatate de ora.

Nu consuma cartofii care au incoltit pentru ca acestia contin toxine.

Evita sa pastrezi cartofii la frigider deoarece li se poate schimba gustul.


Delly iti recomanda urmatoarele retete pe baza de cartofi:

1.Cartofi gratinati
2.Aperitiv slovac din cartofi
3.Bors de cartofi
4.Cosulete de cartofi
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare!

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri