Varza, un medicament al naturii

12:06, 27 Iunie 2008 publicat în Mancare sanatoasa

In Europa, varza se cultiva de peste 4000 de ani insa recent, oamenii de stiinta au descoperit ca varza este buna si in profilaxia cancerului. Consumata pe cale interna, ca salata, fie sub forma de suc proaspat sau fiarta inabusit, varza poate trata cu succes afectiunile aparatului digestiv si nu numai
Mai mult ca sigur ca in alimentatia noastra cea de toate zilele includem si varza, o leguma la indemana tuturor consumatorilor. Stiti insa care este efectul consumului de varza asupra sanatatii organismului? Administrata pe cale externa, sub forma de comprese, varza este folosita in popor drept un remediu extrem de eficient in tratarea diferitelor afectiuni: plagi usoare sau complciate, dureri reumatismale, nevralgii usoare, cefalee, ulcere la gamba, flegmoane si altele.

In Europa, varza se cultiva de peste 4000 de ani insa recent, oamenii de stiinta au descoperit ca varza este buna si in profilaxia cancerului. Consumata pe cale interna, ca salata, fie sub forma de suc proaspat sau fiarta inabusit, varza poate trata cu succes afectiunile aparatului digestiv si nu numai. Rezultate salutare au fost obtinute in tratarea ulcerelor gastrice, a cirozelor, a ascitei, a anemiei si chiar in combaterea alcoolismului.

Varza are un continut bogat de fier, mangan si cupru. Rivalizeaza chiar si cu antibioticele deoarece contine o anumita substanta bactericida ce reduce multi germeni. Si varza acra are un excelent efect asupra sanatatii. Prin fermentii pe care ii contine, aceasta contribuie la digestia celulozei si a grasimilor.

De asemenea, varza reprezinta un reechilibrant deosebit, ajutand la buna functionare generala a organismului si la prelungirea tineretii. Prin continutul sau de vitamina A, varza ajuta la hranirea tesuturilor, amanand aparitia primelor semne ale imbatranirii. Datorita aportului de vitamina B, varza favorizeaza mentinerea echilibrului nervos, inlesneste absorbtia oxigenului in celule si metabolismul glucidelor si intareste respiratia celulara.

Continutul de sulf din frunze le atribuie acestora o actiune dezinfectanta si tonifianta in afectiunile bronhopulmonare, in cazul eczemelor si a seboreei, protejand pielea. Clorofila fixeaza calciul in organism, stimuleaza producerea hemoglobinei si combate anemiile. Pe langa vitamina A si sulf, varza mai contine si vitamina E, B, vitamina PP, magneziu, potasiu, calciu, fier, cupru, fosfor. De aceea medicii recomanda consumul de varza femeilor insarcinate. Deoarece varza are un continut scazut de lipide, multe dintre dietele de slabit se bazeaza pe consumul acestei legume.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri