Legume coapte prin august-septembrie (ardei gras, gogosari, ardei capia, vinete) si bureti opariti, culesi de pe camp pe la sfarsitul lui septembrie (ghebe, bureti de fag) se pastreaza la congelator, pentru a face zacusca cu ciuperci, pe la sfarsitul lui octombrie, cand se racoreste afara si se pot pastra borcanele cu zacusca, in balcon, fara a se rancezi uleiul de floarea soarelui.
Se spala legumele cu apa rece si se lasa la scurs, apoi se baga in pungi din plastic alimentar si se leaga la gura, cu ata, scotand progrsiv aerul din punga.
Am vazut o reclama pentru masina de vidat pungi, in care pui diverse, la congelator. Interesant, cred ca o voi achizitiona, daca este de uz casnic si nu doar pentru bucatarii de restaurante.
-Ardei iute in otet.
Se cumpara ardei iute, rosu, galben si verde (in tinerete, eu aveam din productie proprie, in jardiniere, pe marginea balconului si in glaste, ardei iute – ciusca, gogosar mic, clopotel). Se spala tecile de ardei iute cu apa rece si se aseaza in borcane de 0,3 – 0,8 Kg. La fundul borcanelor se pun boabe de piper, foi de dafin, boabe de mustar.
Se face un amestec de apa rece si otet de fermentatie, din vin, de 9 grade, in proprortie de 2:1. Se pune o lingura rasa de sare grunjoasa si o lingura de zahar, la litru de apa. Se fierbe amestecul si se toarna fierbinte peste ardeii asezati in borcan. Se inchide ermetic borcanul.
Nu uita ! Si la ardeii iuti trebuie sa pui varful cutitului sub borcan, cand torni otetul fierbinte.
-Hrean ras, in otet si apa.
Se cumpara radacina de hrean, mare si groasa. Se spala bine, radacina de hrean, de pamant si se curata. Se rade hreanul pe razatoarea mica. Se aseaza in borcane de 0,4 Kg straturi de hrean ras si o lingurita de zahar (cam 3 lingurite la borcan). Se face un amestec de apa rece si otet de fermentatie, din vin, de 9 grade, in proportie de 3:1, care se toarna rece, nefiert, peste hreanul ras. Se amesteca compozitia cu o ligurita si se inchide borcanul, cu capac etans.
Secret ! Deasupra borcanului trebuie sa ramana permanent, un strat subtire de lichid, altfel hreanul se inchide la culoare, la contact cu aerul.
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?