Numele bauturii provine de la denumirea latina a plantei. Insa si aceasta pare sa aiba radacini in greaca, 'apsínthion', insemnand “de nebaut”. Absinthe-ul este un distilat, foarte bogat in alcool, cca. 70%. Dar cu adevarat special la Absinthe este aroma si gustul care se obtin din planta medicinala numita Artemisia absinthium, cunoscuta popular ca pelin. Bautura are culoarea verde, fiind obtinuta natural sau prin adaugare de coloranti.
In mod traditional Absinthe-ul trece printr-un adevarat ritual de preparare. Acesta se toarna intr-un pahar special, pe a carui gura se asaza o lingurita cu un design aparte, avand rolul unei site. Pe lingurita se asaza un cubulet de zahar, deasupra caruia se picura apa rece ca gheata. In acest fel, zaharul incepe sa se dizolve si sa curga in Absinthe, fara insa ca impuritatile din zahar sa treaca in bautura. Continutul din pahar se dilueaza pana ajunge la o proportie intre 3:1 pana la 5:1. Dupa indulcire si diluare, bautura isi schimba nuanta, din verde devenind opaca, cu o textura apropiata de cea a laptelui. Taria licorii obtinute nu depaseste ce cele mai multe ori pe cea a vinului.
O alta forma de indulcire care insa nu este la fel de folosita, dar poate fi considerata “exotica”, este topirea cubului de pe lingurita cu ajutorul focului, pentru ca zaharul caramelizat sa curga in Absinthe.
Multe persoane prefera totusi sa il consume sec, fara adaos de apa si zahar. Aceasta forma nu este recomandata din cauza gustului extrem de amar pe care licoarea il are in forma primara. Nici distileriile care il produc nu recomanda consumul lui simplu.
Absinthe-ul s-a folosit foarte mult si in prepararea cocktail-urilor, atat in Anglia cat si in Statele Unite si continua sa fie si astazi un ingredient pentru acestea. Una dintre cele mai renumite astfel de combinatii era amestecarea intr-un pahar cu sampanie a 30 ml de Absinthe cu sampanie inghetata. Acestea se amestecau pana cand bautura devenea laptoasa.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară