Friteuza cu aer cald este unul dintre aparatele care intră din ce în ce mai mult în casele (și bucătăriile!) noastre. O friteuză cu aer cald versatilă, rapidă, gătește într-un mod sănătos și nu umple bucătăria de mirosuri. Totuși, friteuzele nu sunt toate la fel. Înainte de a cumpăra una, trebuie să iei în considerare câteva lucruri.

Să stabilim un buget de cheltuieli

Primul lucru pe care trebuie să-l faci înainte de a cumpăra o friteuză cu aer cald este să alegi un buget maxim de cheltuieli. De obicei, cele mai cunoscute mărci încep de la prețuri mai mari. Dar nu întotdeauna aceste modele sunt cele mai bune! Există pe piață multe mărci mai ieftine de friteuză cu aer cald care, deși sunt mult mai puțin cunoscute, funcționează totuși foarte bine.

Evaluarea capacității potrivite

Fiecare familie are propriile nevoi. Și astfel trebuie aleasă și friteuza cu aer cald cu capacitatea potrivită! Cele mai mici friteuze cu aer cald, cu puțin peste 2 litri, sunt potrivite pentru una, maximum două persoane. În timp ce o familie de patru persoane va trebui să cumpere una mai mare, cu cel puțin 4-5 litri.

Putere și eficiență energetică

Un alt factor de luat în considerare este puterea. Este totuși un aparat care produce căldură, deci are propriul consum de energie. O friteuză cu aer cald consumă, de obicei, între 1500 și 2000 de wați. Aceste aparate sunt mai ieftine, în comparație cu un cuptor normal, tocmai pentru că au un coș mai mic și se încălzesc rapid, deci și timpul de gătire este mult mai scurt.

Totuși, cu cât puterea este mai mare, cu atât gătitul este mai rapid și mai eficient. Prin urmare, eficiența energetică este un alt aspect care trebuie evaluat: dacă friteuza este puternică, va dura mai puțin timp pentru a găti.

Materiale

Un alt lucru pe care trebuie să-l analizezi cu atenție atunci când cumperi o friteuză cu aer cald sunt materialele. Adesea o friteuză cu aer cald este realizată aproape în întregime din plastic la exterior. Un alt lucru la care trebuie să fii atent este robustețea mânerului coșului: introducerea și scoaterea constantă l-ar putea deteriora cu ușurință.

Confort de curățare

În mod normal, coșul friteuzei poate fi spălat în mașina de spălat vase. Așadar, chiar și pentru acest produs, este bine să verifici de la început care sunt părțile care pot fi spălate cu ușurință! Nu doar pentru comoditatea curățării, ci și pentru a le păstra intacte și funcționale cât mai mult timp.

Gătitul cu o friteuză cu aer cald: 5 reguli utile

Nu uita că, în general, o friteuză cu aer cald are o funcție de preîncălzire. Acesta este un pas esențial pentru unele rețete (de exemplu, prăjituri sau gogoși) și servește la asigurarea unei gătiri uniforme. Pentru alte preparate, cum ar fi cartofii, preîncălzirea nu este necesară.

Unge coșul friteuzei cu aer cu puțin ulei pentru ca alimentele să nu se lipească în timpul gătitului. Este nevoie de foarte puțin. Un truc ingenios este să folosești un spray de ulei, care creează o peliculă subțire și uniformă! Uleiul este, de asemenea, necesar în multe cazuri pentru ca alimentele să rămână suculente și nu uscate.

Un al treilea pas important este utilizarea grilei speciale, care se află direct în coș. Aceasta este, de fapt, cea care permite aerului cald să circule în jurul alimentelor și să gătească perfect mâncarea. Friteuza cu aer cald, de fapt, gătește prin convecție, adică creează ca un vortex de aer cald: e ca un cuptor mic și foarte puternic ventilat.

Odată ce ești gata să începi să gătești, nu umple prea mult coșul, chiar dacă alimentele par să încapă, altfel nu se vor găti uniform! Ia în considerare, în funcție de modelul pe care îl deții, pentru câte persoane poți găti. De obicei, vei găsi aceste informații direct pe ambalaj sau în instrucțiuni.

Pentru ca rezultatul să fie perfect, amestecă alimentele din când în când! Acest lucru ajută căldura să ajungă bine peste tot. Când pregătești ceva de prăjit, scoate coșul de câteva ori, scutură-l puțin și pune-l la loc. Nu îți face griji: când scoți coșul, aparatul se va opri automat și va începe din nou să gătească atunci când îl pui la loc.

Spor la gătit și... poftă bună! 😊

Foto: Unsplash


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri