Telegraph.co.uk, citand European Journal of Neuroscience, a oferit publicului mai multe date despre acest studiu inedit: se pare ca modificarile produse in creierul uman ca urmare a ingestiei de ciocolata sunt similare cu cele aparute odata cu administrarea unui drog la persoanele dependente de anumite stupefiante.
Profesorii Edmund Rolls si Ciara McCabe au urmarit cu ajutorul RMN modificarile aparute in aceasta situatie. La studiu au participat 8 persoane innebunite dupa ciocolata si alte 8 care nu aveau vreo pasiune deosebita pentru acest aliment. Initial toti subiectii au vizionat fotografii apetisante cu deserturi din ciocolata, iar apoi tuturor li s-a oferit o bautura pe baza de ciocolata in timp ce reactiile creierului lor erau urmarite prin intermediul RMN.
Observatiile cercetatorilor au fost uimitoare! Marii amatori de ciocolata au avut o reactie neobisnuita atunci cand isi savurau desertul: in creier li se activau zone care erau responsabile cu dependenta de droguri si alcool, dar si zonele din cortex responsabile cu placerea. Persoanele pentru care ciocolata nu reprezenta un deliciu au avut reactii de mica amploare.
Concluzia acestui studiu are o mare aplicabilitate atunci cand tinem dieta: Rolls si McCabe sustin ca vizualizarea alimentului preferat stimuleaza zonele din creier care tin de dependenta. Asadar, atunci cand incercam sa renuntam la anumite alimente (cum ar fi la ciocolata in timpul dietei) este util sa evitam sa le privim. Acestia sustin ca prin vizualizare creste pofta si se sustine dependenta.
De asemenea, cercetatorii sunt de parere ca daca o persoana mananca alimentul preferat fara sa-l poata vedea (pe intuneric) va consuma o cantitate mai mica din respectivul aliment fiindca prin asocierea imaginii cu gustul se produce un stimul mai puternic, deci o pofta mai mare.
sursa: www.healthy.ro
Va recomandam si alte articole de pe HEALTHY:
1.Ai idee ce mananci?
2.Virusul obezitatii
3.Slabeste inteligent
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?