Doua condimente frecvent folosite in bucatarie: cimbrul si sarea
Cimbrul
Ca origine provine din Iran, iar in prezent este cultivat in tarile mediteraneene dar si in Africa.
Cimbrul este o planta anuala si poate atinge inaltimea de aproximativ 50 de centimetri. Florile sunt roz sau au o tenta de liliachiu. Se foloseste inainte de inflorire. Daca este plantat alaturi de fasole are un efect de pesticid natural protejand fasolea. Pentru om stimuleaza digestia si reduce tusea.
In Antichitate era folosit ca planta medicinala si condiment. Era considerat si un afrodisiac si de foarte multe ori era prescris cuplurilor proaspat casatorite pentru pastrarea fidelitatii.
Are un miros foarte aromat. Pentru a pastra frunzele proaspete tineti-le la frigider (pot fi si congelate), iar pe cele uscate intr-un loc racoros si ferit de lumina.
Este excelent cu peste, carne grasa, mancaruri de fasole si rosii.
Sarea
Dupa cum spune povestea “ca sarea-n bucate” realizam de fiecare data cand gatim cat de necesar este acest condiment in bucatarie.
In trecut sarea era folosita ca moneda de schimb. Legiunile straine primeau salariul sub forma de sare si era extrem de apreciata, fiind considerata o substanta extrem de pretioasa.
Sodul este foarte important pentru homeostaza, astfel trebuie sa consumam 2 grame zilnic. Excesul de sare poate provoca cresterea tensiunii.
In bucatarie este folosita pentru aproape orice fel de mancare, chiar si pentru preparatele dulci pentru echilibrarea gustului.
Sarea incetineste procesul de fermentare a painii si este un bun conservant ce impiedica formarea mucegaiului.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară