Fructele și legumele sunt ingrediente esențiale în alimentația umană. De altfel, ele ar trebui să constituie baza unei diete sănătoase. Se discută mult despre infecții digestive- o experiență nu tocmai plăcută - iar prevenirea acestora presupune și o igienă alimentară corespunzătoare. 

Iată ce ne sfătuiesc specialiștii în sănătate publică

 1. Spală-te pe mâini înainte de a manevra alimentele

Dacă nu te tentează perspectiva de a testa pe propria piele informațiile despre enterocolită disponibile online, fă-ți un obicei din a te spăla pe mâini întotdeauna, înainte și după ce ai manipulat alimentele. Se întâmplă frecvent ca acestea să fi fost contaminate cu diverse microorganisme, unele dintre ele agresive și patogene.

 1. Îndepărtează și aruncă orice zonă cu semne de deteriorare

Adeseori legumele și fructele pe care le cumpărăm au mici semne de deteriorare: o lovitură, de pildă, unde au început să își schimbe culoarea sau consistența. Îndepărtează toate aceste zone care dau semne de degradare, deoarece unele dintre ele pot fi contaminate cu bacterii patogene.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 9 sfaturi de la stiliști pentru a urma un orar lunar de frumusețe Îngrijirea și igiena pielii fragile a bebelușului: 7 obiceiuri de evitat Ghid pentru alegerea mobilierului interior
 1. Spală înainte de a decoji

Multe persoane consideră că este inutil să speli un fruct sau o legumă, dacă oricum urmează să îi îndepărtezi coaja. Studiile arată că lucrurile nu stau deloc așa: spălarea atentă înainte de decojire previne transferul microorganismelor patogene de pe coajă pe părțile comestibile.

 1. Spală insistent fructele și legumele

Nu este suficient ca fructele și legumele să fie trecute fugitiv pe sub jetul de apă. Dimpotrivă, ele ar trebui frecate cu atenție pe fiecare centimetru de coajă pentru îndepărtarea microbilor și a paraziților.

De asemenea, este important de spus că spălarea corespunzătoare se realizează întotdeauna sub jetul de apă, nu în apă colectată în castroane sau alte recipiente.

 1. Păstrează la îndemână o perie pentru legume

Unele legume cu coaja rezistentă pot fi spălate mai eficient cu ajutorul unei perii destinată exclusiv acestui scop. Este soluția cea mai potrivită în cazul pepenilor, al pepenelui galben sau castraveților.

Dani Oros, mintea din spatele dezvoltării Google și Youtube România, îți spune cât poți câștiga din Youtube Ce și cum le vorbim celor mici despre cutremure? Sfaturi de la Psiholog Diana Ceolpan Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile
 1. Usucă legumele și fructele proaspăt spălate cu un prosop de hârtie

Excesul de apă de pe legumele sau fructele abia spălate poate fi îndepărtat cu ajutorul unui prosop de hârtie. Este cea mai bună variantă pentru o experiență de consum plăcută și pentru prevenirea recontaminării alimentelor, produsă cu un prosop de bucătărie care atinge mai multe suprafețe.

 1. Îndepărtează frunzele exterioare

În cazul în care faci salată verde sau de andive sau dacă te pregătești să gătești varză, îndepărtează stratul exterior de frunze. Acestea intră în contact prelungit cu praful, murdăria, pământul și substanțele poluante și este practic imposibil să le cureți în mod corespunzător.

Alte recomandări care țin de siguranța alimentară

Pe lângă sfaturile discutate anterior, există și alte reguli care te ajută să previi eventualele boli pe care alimentele incorect manevrate sau preparate le pot transmite:

Citirea anului: Cartea de Tarot a lui 2023 este Carul (Faetonul)! Tu ce faci când te afli la cârma propriului destin? Un an care poate fi despre reușite și împliniri, mult curaj, noi căi de urmat Maybelline New York lansează „Brave Together”, o inițiativă globală ce vine în sprijinul tinerilor care se confruntă cu anxietate și depresie 10 tehnici practice pentru schimbarea mentalității și a comportamentului
 • Păstrează alimentele proaspete la frigider, preferabil la o temperatură mai mică de 4 grade Celsius;
 • Folosește tocătoare separate pentru legume și fructe, brânzeturi, carne, pește, fructe de mare;
 • Folosește ustensile separate pentru alimentele crude și pentru cele gătite;
 • Depozitează fructele și legumele în compartimente separate față de carne, pește, fructe de mare.

Care sunt riscurile nerespectării regulilor de igienă alimentară?

Nerespectarea regulilor privind igiena alimentară se asociază riscului de îmbolnăvire. Uneori, alimentele pot fi contaminate cu bacterii aparținând unor specii patogene de tipul Salmonella, E. coli sau Listeria. Aceste bacterii pot declanșa infecții severe, mai ales la unele categorii de persoane. În plus, la aceste specii a fost deja identificată o rezistență crescută la antibiotice, ceea ce poate însemna că infecțiile pe care le determină nu pot fi tratate la fel de eficient ca infecțiile determinate de alte specii de bacterii.

Interviu cu Dr. Stomatolog Mina Camelia Vasiliu: „Zâmbetul unui pacient la finalul tratamentului este sursă pură de energie catalizatoare, pozitivă, motivantă” România, rata mortalității evitabile prin prevenție - a treia cea mai ridicată din UE Secrete de longevitate și sfaturi pentru o viață sănătoasă (și frumoasă) de la Ovidiu Bojor, părintele fitoterapiei moderne românești: ar fi bine să le urmăm măcar de acum încolo!

Persoanele cu risc crescut de a dezvolta infectii de natură digestivă includ:

 • Copiii mai mici de 5 ani;
 • Femeile însărcinate;
 • Adulții cu vârsta mai mare de 65 ani;
 • Persoanele cu sistem imunitar slăbit.

Respectarea regulilor de igienă alimentară include spălarea adecvată a legumelor și fructelor. Păstrează amintirile dragi despre cireșele mâncate direct din pomul bunicilor și ai grijă de tine și de familia ta spălând așa cum trebuie produsele cumpărate din magazine.

Foto: Africa Studio /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri