Când iei masa în oraș, un somelier te poate ajuta să alegi vinul perfect, chiar dacă nu știi foarte multe despre acest produs. După câteva întrebări despre preferințele tale, un specialist îți poate recomanda cel mai potrivit vin pentru meniul ales.
Problema apare atunci când urmează să organizezi o cină în familie sau o întâlnire romantică și trebuie să alegi din multitudinea de sortimente de vinuri dintr-un supermarket sau de pe site-urile specializate, fără niciun ajutor.
Pentru cei care nu sunt familiarizați cu tipurile de vin, eticheta şi descrierea produsului în care sunt specificate aromele, notele și originea strugurilor fac doar ca alegerea unui sortiment să fie mai dificilă.
Însă, ai nevoie doar de câteva informații de bază pentru a învăța să faci alegeri potrivite când achiziționezi vinuri online. Cunoscând caracteristicile generale ale vinului, poți ajunge să te simți încrezător când faci selecția pentru meniu.
Lucruri esențiale pe care ar trebui să le știi despre vin
Alegerea unui vin este subiectivă. Modul în care o persoană definește un vin bun este unic și depinde de preferințele și de papilele gustative ale sale. Sunt câteva caracteristici esențiale care definesc fiecare sortiment de vin și pe care dacă le cunoști îți va fi mult mai ușor să faci alegerea corectă.
Dulceața: Pe etichetele vinului vedem adesea termenii „dulce“ „demidulce“ și „uscat“. Cel din urmă este vinul în care nu s-a intervenit în procesul de fermentare și astfel dulceața lui este dată doar din fructele folosite.
Aciditatea: Vinurile cu aciditate ridicată sunt mai tari și pot lăsa o notă amăruie ori astringentă. În schimb, vinurile cu aciditate scăzută pot părea lipsite de prospețime.
Taninurile: Acestea sunt substanțe ce provin din pielița și tulpina strugurilor. Când taninurile sunt prezente natural în procesul de fermentație, vinul va avea un gust mai amărui. Vinurile roșii sunt mai bogate în taninuri.
Corpul: Vinurile sunt caracterizate și în funcție de corpul lor, care exprimă de fapt greutatea acestora. Alcoolul și extractul dau greutate vinului.
Alcoolul: Cu cât este mai mare procentul de alcool, cu atât îți va încălzi mai bine cerul gurii și gâtul. Cele mai multe vinuri conțin între 11 și 13% alcool, dar procentul poate varia între 5,5 și 20.
Trucuri pentru începătorii care vor să aleagă un vin bun
Având în vedere faptul că alegerea unui vin bun este una subiectivă, trebuie să ai în vedere câțiva factori esențiali pentru a nu da greș. Printre aceștia se numără ocazia, preferințele de aromă și prețul.
Dacă ești băutor începător, alege un vin alb. La fel ca preferințele culinare, și cele în privința băuturilor se schimbă în timp, iar posibilitatea ca după câțiva ani să apreciezi alte sortimente de vin decât cele pe care le preferi acum este mare. Deși fiecare experiență este diferită, degustarea timpurie a unui vin uscat sau taninos nu este recomandată. Începând cu un sortiment mai ușor, poți ajunge, în timp, să savurezi o varietate de vinuri.
Când alegi un sortiment de vin, este important să ai în minte ocazia. Îl vei folosi pentru a prepara un fel de mâncare sau pentru a-l savura în timpul mesei? Dacă alegi vinul pentru o întâlnire cu prietenii, trebuie să iei în considerare gusturile tuturor. De aceea, este indicat să alegi atât un vin alb, cât și unul roșu. Aciditatea, dulceața și corpul ar trebui să fie undeva la mijlocul spectrului pentru a mulțumi cât mai multe persoane. Vinurile albe sunt potrivite pentru gustări ușoare, preparate din pui sau pește, în timp ce vinurile roșii sunt recomandate pentru feluri de mâncare din vită sau miel.
Chiar dacă nu alegi de prima dată sortimentele potrivite, nu te descuraja. În timp, vei ajunge să identifici cele mai bune vinuri și să îți impresionezi prietenii și familia.
Sursă foto: Olena Yakobchuk/ Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară