Pas cu pas, vom trece împreuna prin toate etapele de vopsire, pentru a obține la final cele mai frumoase ouă pascale.

Oul roșu este unul dintre cele mai vizibile simboluri ale meniului pascal, iar aspectul acestuia depinde foarte mult de modul în care este încondeiat. Însă până la încondeiere, vopsirea ouălor reprezintă o tradiție ce își menține vie prezenta in casele credinciosilor romani, chiar dacă acum, ouăle vopsite pot fi comandate online sau cumparate în cel mai simplu mod posibil. 

Însă dacă vrei să te bucuri din plin de febra pregătirilor pentru Sfintele Paști, citește până la final acest articol. Pas cu pas, vom trece împreuna prin toate etapele de vopsire, pentru a obține la final cele mai frumoase ouă pascale. Să începem: 

Când se vopsesc ouăle de Paști? 

Tradiția spune că vopsirea ouălor pascale are loc în Joia Mare, adică în ultima de zi joi, înainte de Învierea Domnului. În această zi importantă, Fecioara Maria ar fi așezat un coș cu ouă sub crucea Mântuitorului, iar sângele acestuia le-ar fi vopsit. Se spune că ouăle vopsite în Joia Mare nu se strică tot anul. 

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Cum vor funcționa grupele de acomodare pentru elevii care nu au fost înscriși în școli din România în ultimii doi ani

Însă din jurul acestei vopsirii ouălor diferă de la zonă la zonă: în Dobrogea, ouăle pascale se vopsesc doar în Joia Mare, în timp ce oltenii obișnuiesc să dea curs acestei tradiții chiar și în Vinerea Mare. 

Cum se pregătesc pentru vopsire ouăle de Paști?

Dacă vrei să obții cele mai vii culori, pregătirea ouălor de Paști este la fel de importantă precum vopsirea acestora. Pentru ca vopseaua să se prindă foarte bine de suprafața ouălor, acestea trebuie mai întâi degresate. Degresarea este un proces realizat cu apă caldă și detergent pentru vase. 

Tehnica este foarte simplă: cu ajutorul unui burete îmbibat de apă și detergent, freacă suprafața acestora cu multă blândețe. După ce ai terminat această etapă incipientă, clătește-le foarte bine cu apă curată. 

Cum să obții o masă bogată și sănătoasă de sărbători. Mai multe legume, mai puțin zahăr și multă hidratare Cum să restabilești echilibrul natural al florei vaginale: soluții de durată, ușor de aplicat   Cum va fi vremea de Paște în România. În unele regiuni va ploua non-stop

Pune-le apoi la fiert într-o oală cu apă, pe foc mic. Este important ca flacăra să nu fie mare, pentru a evita astfel spargerea acestora sau fierberea inegală a oualor. Acestea vor fi lăsate să fiarbă la foc mic pentru o perioadă de 10-12 minute, după care, apa în care au fiert va fi scursă cu multă atenție. 

Cum se vopsesc cel mai bine ouăle de Paști? 

Acum, tot ce rămâne de făcut este să alegi vopseaua pentru ouă. Ai la dispoziție două variante: 

Fie îți cumperi vopsea de ouă din comerț 

Dacă mergi pe această primă variantă, află că netul îți pune la dispoziție cu o mulțime de soluții pentru vopsea de oua la preturi mici. Tot ce trebuie să faci este să găsești cea mai frumoasă culoare și să treci apoi prin următorul proces de vopsire: 

  • Amestecă într-un bol vopseaua cumpărată cu oțet, cel din urmă fiind utilizat pentru a oferi și mai multă strălucire culorii respective; 
  • După ce ai obținut o mixtură omogenă, scufundă ouă în acest lichid, rând pe rând. Fiecare ou trebuie să stea în vopsea timp de 1 minut; 
  • Apoi, scoate-le cu grijă din vopsea, așezându-le pe o hârtie cu textura absorbantă, astfel încât surplusul de vopsea să poată fi extras; 
  • La final, unge ouăle proaspăt vopsite cu o cârpă îmbibată în ulei, astfel încât să obțină un luciu desăvârșit.  

Fie îți prepari acasă propria vopsea de ouă 

Dacă ții la tradiții și vrei să vopsești ouăle pascale de la A la Z, iată cum se pot colora acestea prin două metode DIY: pe bază de sfeclă roșie sau pe bază de ceapă roșie. Iată cum se obține aceasta: 

Cum să obții mai multă strălucire pentru părul tău în 8 pași? Cum să alegi componente pentru baia ta Cum să eviți burnout-ul explorându-ți pasiunile

Vopseaua din sfeclă roșie: fierbe două sfecle roșii într-un litru de apă. În fiertură se vor turna apoi două lingurițe de oțet. După aproximativ 4 minute de fiert, adaugă în apă și ouăle. De la momentul în care apa a dat în clocot, ouăle se vor mai lăsa înăuntru pentru aproximativ 5 minute. 

Vopseaua din ceapă roșie (necesită mai mult timp): cojile de ceapă roșie vor fi lăsate la înmuiat pentru jumătate de zi, într-un vas cu aproximativ 4 litri de apă. După această perioadă de timp, se adaugă în 2 linguri de oțet și apoi ouăle. Noua compoziție va fi lăsată la fiert pentru 5 minute. 

Vezi cât de simplu este să vopsești chiar tu ouăle de Paști? Încearcă și tu în acest an una dintre aceste metode de vopsire și bucură-te din plin de farmecul sărbătorilor pascale, alături de toți cei dragi ție! 

Cum poți prelua controlul corpului tău prin alimentație și mișcare Cum tratăm cancerul cu ajutorul medicinei integrative și soluții din medicina biologică? Medicii români au ocazia să ȋnvețe de la unul din fondatori - medicul elvețian Thomas Rau CUM SĂ ÎȚI PROTEJEZI BIJUTERIILE PE TIMP DE VARĂ?

Foto fr si main: By Hitdelight /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri