O reteta gustoasa de prajitura Tavalita

Reteta o am de la un var de-al lui taica'meu, cofetar de meserie.

Blatul: 2 oua, 200 g zahar, 3 linguri de miere, 50 g unt, 3 linguri lapte, o lingurita de praf de copt stins cu lamaie, 350 g faina. Daca doriti ca prajitura sa iasa mai inalta, dublati cantitatile.

Se freaca ouale cu zaharul pana cand se topeste complet. Se adauga mierea, untul, laptele, praful de copt, si la urma faina. Se amesteca bine, se toarna intr-o tava unsa si tapetata, sau cu hartie de copt in ea si se lasa 30 de minute la cuptorul incins dinainte, la foc potrivit.

Cand este gata - se face testul cu scobitoarea sau cu paiul de matura - se scoate tava si se pune pe ea un prosop. Se lasa prajitura sa se raceasca in tava, dupa care se taie patrate sau dreptunghiuri.

Sos de ciocolata: 150 g unt, o lingura plina varf de cacao, 3 linguri lapte, 200 g zahar, esenta de rom.
Se pun ingredientele la foc mic sa dea cateva clocote si sa se topeasca zaharul, amestecandu/se mereu sa nu se prinda de fundul ibricului.
"Tavaleala": nuci macinate - cam 50 de nuci.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Sweeteria deschide prima cofetărie - ciocolaterie fără zahăr din România în Destiny Park

Fiecare prajitura se da prin sosul cald, pe toate partile, apoi prin nucile macinate. Daca sosul se raceste si se intareste, se mai pune putin la foc moale pe aragaz. Atentie sa nu ungeti prajiturile cu acest sos cand este fierbinte, pentru ca intra in blat imediat si astfel nu o sa va ajunga cantitatea de mai sus.

Este una dintre cele mai bune prajituri de casa pe care am mancat-o si pe care am facut-o de nenumarate ori, desi ia destul de mult timp pana tavaliti toate bucatile prin crema si prin nuca macinata. Mierea ii asigura longevitate mai multe zile, fara sa se usuce. Asta daca cumva ati facut asa de multe incat sa va ramana si pe a doua sau chiar a treia zi :)))

Mai multe retete delicioase puteti descoperi pe blogul caietul-cu-retete.blogspot.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri