IN ACEST ARTICOL:
Platica cu porumb si sfecla rosie, la gratar o delicatesa numai buna pentru o cina cu prietenii.

Dificultate: redusa

Ingrediente:

  • 1 trunchi de platica, la 1,5-2 Kg
  • 4 drugi de porumb nou
  • 4 sfecle rosii, mici
  • usturoi
  • verdeata (patrunjel si marar)
  • ulei de masline
  • sare
  • boabe de piper
  • 1 ardei iute
  • lamaie

Mod de preparare:

Pestele se macereaza la rece, in frigider, 15 minute, stropit cu zeama de lamaie, presarat cu sare grunjoasa, cimbru uscat si piper boabe, proaspat macinat. Sfecla rosie se taie in jumatati sau in sferturi, dupa cat este de mare. Bucatile de sfecla si drugile de porumb, tavalite prin ulei de masline, se presara cu sare grunjoasa, cimbru uscat, piper boabe, proaspat macinat. Pestele se stropeste cu ulei de masline si se pune pe gratarul cu cuva, direct pe flacara aragazului. In cuva gratarului se pune apa rece, o crenguta de cimbru, boabe de piper si foi de dafin. Pe gratar se aseaza, langa peste, felii de sfecla rosie si drugi de porumb. Se potriveste flacara aragazului, astfel incat sa nu bata direct pe peste sau pe legume. Cu capacul pus pe gratar, nu avem prea mult timp la dispozitie (maxim 20-30 de minute, dupa marimea pestelui), timp de care trebuie profitat din plin. Capacul gratarului se va incalzi puternic, situatie care orice gospodina trebuie sa o exploateze. Sfecla rosie, coapta suplimentar, poate fi folosita pentru o salata de sfecla rosie, delicoasa, motiv pentru care se poate prepara in cantitati mai mari, folosind capacul incins al gratarului. Intr-o folie din staniol, se pune sfecla taiata in bucati, asezonata, cum am aratat mai sus. Se fac pachetele, cu felii de sfecla, puse in folie de aluminiu, iar pachetelele se aseaza pe capacul incins al gratarului, pus pe flacara aragazului. Este timp suficient pentru a se pregati un mujdei de usturoi, cu verdeata. Cateii de usturoi pisati in piulita bunicii sau cu clestele special, cumparat din magazinele cu turcisme, se freaca cu sare grunjoasa. Usturoiul pisat se amesteca cu verdeata (patrunjel si marar), tocata fin, ulei de masline si putin otet din mere si miere sau zeama de lamaie. Ingredientele se freaca cu o furculita, pana amestecul devine o pasta albicioasa. estele trebuie intors o singura data, pentru a nu se rupe. Din pacate, cu oricat ulei ai unge pestele, tot mai scapa printre drevele gratarului, se prinde si se arde. :( Pestele se incearca cu o scobitoare sau cu varful cutitului si daca nu iese sange este facut. Mic secret ! Cand este facut, porumbul se rumeneste putin si devine crocant. In timpul coacerii, porumbul se mai unge cu ulei de masline, pentru a ramane fraged, altfel se va intari. Pestele se va patrunde mai repede. Pentru a nu se arde, se scoate de pe gratar si se stropeste cu un amestec de zeama de lamaie si ulei de masline. Preparatul se serveste cald, cu un ardei iute alaturi si o jumatate de lamaie. Mujdeiul sa fie la indemana. Trebuie sa tii cont de gusturile fiecaruia. Un paharel de vin alb, demisec, rece, va face festinul deosebit. Sfeclele coapte, in plus, se pun intr-un bol de sticla si se prepara o salata de sfecla rosie. Sfecla coapta se improspateaza cu ulei de masline si otet balsamic. Se presara verdeata (patrunjel, marar, leustean, frunze de busuioc), tocata fin, dupa gustul fiecaruia, verdeata amestecata sau numai dintr-un fel anume. Se presara hrean proaspat ras si se amesteca bine, toate ingredientele, pana sfeclele se incarca cu ulei de masline si devin lucioase. Salata de sfecla rosie poate fi pastrata si la borcan, inchisa ermetic. Daca in loc de otet balsamic se pune un amestec de otet din vin si apa 1:3, fierbinte, salata se poate pastra pana iarna. Daca se pastreaza mai mult timp nu se mai pune verdeata si hrean, aceste ingrediente urmand a fi adaugate cand se consuma. Salata de sfecla rosie poate fi servita cu friptura de porc sau friptura de berbecut.

Va recomandam blogul MuncaProtejata pentru alte retete deosebite!


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri