Pe piata, au aparut urzicile, cam pipernicite, dar viguroase. Sunt urzici, din cele rasarite prin luna noiembrie-decembrie. Le-a priit zapada, tinandu-le de cald. Si-au mentinut culoarea, de un verde inchis, usor spre roscat, usturand mai abitir decat urzicile care rasar primavara si au o culoare verde crud. Nu conteaza, mie imi plac urzicile astea mai usturatoare, pentru ca le folosesc la placinta si prin fierbere le dispare mare parte din usturime.
Secret al medicinei populare ! Apa in care au fiert urzicile, nu se arunca. Se pastreaza la rece, in frigider si se ia cate un gat, inainte de masa. Contine mai mult fier decat orice pastila, pe care ti-o da nenea doctorul, impotriva anemiei. :P Cand apa de la urzici incepe sa se acreasca, nu ezitati sa o aruncati, nu mai are nicio eficienta si nici gust prea bun. :(
Urzicile se curata de iarba, de radacinile mari si pline de nisip. De la urzicile de iarna, se pastreaza numai varfurile, care pisca tare la maini.
Urzicile cumparate din piata se spala in cateva ape reci si se lasa la scurs, intr-o sita.
A nu se uita ! Gospodinele cu pielea mainilor, sensibila, au la indemana manusile de bucatarie, din cauciuc, pe care le gasesti de vanzare, in orice market.
Urzicile spalate in mai multe ape, se oparesc in apa fiarta, cu sare. Se lasa la fiert, 10-15 minute, la foc domol si se pun la scurs intr-o sita, colectandu-se lichidul doctorie.
Urzicile fierte se taie marunt, cu un cutit bine ascutit.
Pentru umplutura placintei, se amesteca branza dulce, de vaca, branza de oaie, sarata si rasa, pe razatoarea cu ochiuri mari, oua proaspete, de gaina, smantana.
Se amesteca bine, branzeturile si ouale, cu urzicile maruntite. Se pune sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, dupa gust.
Se pregateste un aluat, din faina alba 3 nule, margarina Unirea, apa, sare, otet si ulei de floarea soarelui. Aluatul se prepara ca la reteta de placinta cu spanac, scrisa de mine, cu ceva vreme in urma.
Mult mai simplu ! In market se gaseste aluat pentru placinta, congelat. Desi nu sunt adeptul cumpararii aluatului din market, am gasit de cateva ori niste aluat bun, care sufera insa la aspect, nu se umfla si nu se rumeneste ca cel pregatit in casa, dar se obtine, totusi, o placinta delicioasa. Trebuie cumparat numai aluat proaspat, congelat, de maximum 2-3 zile, chiar daca are garantie cateva luni.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară