La inceputul primaverii se gaseste prin pescarii crap romanesc, de crescatorie – un peste mai gras, destul de gustos (mai putin gustos insa, decat crapul salbatic, prins in baltile Dunarii sau in Delta Dunarii).

Gheorghe Popa va prezinta o reteta usoara de sezon.

La inceputul primaverii se gaseste prin pescarii crap romanesc, de crescatorie – un peste mai gras, destul de gustos (mai putin gustos insa, decat crapul salbatic, prins in baltile Dunarii sau in Delta Dunarii).

Sunt cateva crescatorii care livreaza peste proaspat, mai tot timpul anului, in special crap si caras. De hrana pe care o dau patronii crescatoriei, la pesti, depinde foarte mult gustul pestelui comercializat.

Cand am de unde alege, cumpar peste proaspat de Dunare – crap, somn, scrumbie, avat, mreana, stiuca, salau. Mai cumpar pastrav de crescatorie (sunt numai in munte, la apa limpede, curata) si biban romanesc (oricand – fiind preferatul meu si ori de care ori gasesc, fiind greu de gasit). Nu am incercat pestele proaspat (?!) adus de peste mari si tari – dorada, biban de mare, lufar, etc. Mai cumpar cotlet de somon proaspat sau cozi de somon congelate. Din pestele congelat cumpar macrou, sardina, cod mare, merluciu si pangasius.

Cand am permis de pescuit (anul acesta mi-am cumparat) prepar ce prind.

Am cumparat un crap romanesc, proaspat, de 1,5 Kg, cu solzi putini (crap oglinda). L-am verificat la ochi – sa fie limpezi nu alburii, la branhii – sa fie de un rosu aprins, la solzi – cand il apesi, sa-si revina imediat ce ai incetat apasarea. L-am curatat de solzi si de intestine. Era sigur proaspat – basica era intreaga. Am spalat laptii, bine si i-am pus la scurs intr-o sita. Am spalat bine pestele cu apa rece si l-am lasat la scurs in stativul de farfurii.

Poti folosi orice legume doresti, in orice combinatie. In timp iti stabilesti combinatii diferite, in functie de sezon, ca sa eviti sa cumperi de prin market, legume turcesti sau grecesti – aspectoase, dar nu la fel de gustoase.

Am folosit praz, ceapa alba, lunguiata, cartofi rosii. Am spalat in jet de apa rece si niste ciuperci albe, proaspete (cumparate din marchet), taiate in jumatati.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri