De ziua celor 40de sfinti, in Moldova se prepara niste mucenici moldovenesti, numiti si sfinti atat de buni, incat acest obicei a fost raspandit rapid. Acesti mucenici moldovenesti sunt pufosi si zemosi si au un aspect de nerefuzat

Ingrediente:

1 kg faina
2 lingurite drojdie
250 g zahar
200 ml lapte cald
150 g unt
5 linguri ulei
60 g rom
5 oua
vanilie
coaja de lamaie
nuca macinata

Mod de preparare:

Se pune faina intr-un lighenas, se adauga maiaua (obtinuta din 100 ml lapte cald, 50 g drojdie, 3 lingurite de zahar si putina faina), laptele caldut si incalzit cu 250 g zahar, galbenusurile frecate cu sare si 150 g unt topit;

Se framanta bine, se adauga albusurile batute spuma si se framanta bine cam 30 de minute;

La sfarsit se mai adauga 5 linguri de ulei si se lasa aluatul la dospit circa 2 ore;

Din aluat se fac snururi groase de-un deget, care se impletesc si rasucesc in forma de 8. In tava unsa cu ulei se pun "sfintisorii", care se ung pe deasupra cu ou batut. Se rumenesc in cuptorul bine incins, se scot, se ung cu miere din belsug si se presara cu nuca macinata.

Sfat-E bine sa insiropati bine mucenicii si sa-i tineti pe o farfurie mare presarata cu nuca si acoperita, pentru a nu se usca. Sant f deliciosi si usor de preparat..

O reteta propusa de: Cocutza Iordan (cocutza_iordan)


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Mucenici moldovenesti 3.