Dificultate: redusa
Ingrediente necesare pentru tarta cu peste:
aluat pentru tarta, fileuri de peste cu carne alba (cod, biban romanesc, stiuca, salau, etc.), cascaval afumat/ branza telemea de oaie/ capra, ulei de masline, fulgi de ardei iute, uscat, usturoi, verdeata preferata, zeama de lamaie, file-uri de ansoa, ciuperci albe/ maronii.
Nu este o greseala ! Aluatul se poate cumpara din market. Sunt multe oferte, de aluat, de calitate. Trebuie doar citit pe eticheta si evitat acele aluaturi care sunt pline de agenti de crestere. Sunt pe piata, firme mici, care pregatesc aluatul ca la mama acasa.
Aluatul se pune in forma de copt pentru tarta (unsa cu ulei de masline si tapetata cu putina faina de calitate), avand grija sa il lipim (prin presare) de peretii formei de copt.
Nu este obligatoriu sa punem aluatul mai intai in cuptor, pentru 15-20 de minute, sa se rumeneasca usor. Mie imi place ca tarta cu peste sa fie mustoasa, nu uscata.
Nu este o greseala ! Daca dorim, putem pune aluatul mai intai la cuptor, la foc potrivit. Tarta va iesi mai crocanta. In acest caz este bine, sa se intepe aluatul cu o furculita sau cu varful cutitului, inainte de a introduce forma de copt in cuptor, pentru ca aluatul sa ramana fraged la mijloc.
Fileu-rile de peste taiate in bucati groase de un deget si mari de 5 cm, se calesc in ulei de masline, in care s-au unduit 2 catei de usturoi si cateva firicele de ardei iute, uscat. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinat. Se stropeste cu zeama de lamaie, din belsug.
Exista totusi un secret, greu de pastrat, fiind insa bine apreciat de catre gurmetii profesionisti ! Un gust deosebit al preparatului se va obtine daca folosim ulei de masline in care am tinut minim 10 zile, ardei iute, proaspat si/ sau ulei de masline in care am tinut crengute verzi, de cimbru.
Din sticlutele cu ulei de masline astfel “dichisit” se pun doar cateva picaturi pe pestele care se caleste.
Pestele calit in ulei de masline se pune peste blatul de aluat, in forma de copt. Se pot adauga pentru o tarta mai consistenta (la alegere): ciuperci calite in ulei de masline si putin usturoi, verdeata tocata mai mare, masline fara samburi si file-uri de ansoa, tocate marunt.
Deasupra, se pune cascaval afumat, dat pe razatoarea mare. Un gust deosebit, se obtine punand telemea de capra, data pe razatoarea mare, in loc de cascaval afumat. Gurmanzii profesionisti vor fi surprinsi de delicatetea miroaselor care se degaja din preparatul proaspat scos din cuptorul aragazului.
Forma de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit spre mare. Se urmareste coacerea, prin geamul din usa cuptorul, pentru ca preparatul sa nu se rumeneasca excesiv.
Tine de experienta gospodinei(ului) ! Daca anterior, aluatul a fost tinut in cuptor, tarta va fi aproape gata atunci cand se topeste branza/ cascavalul, fara a se rumeni. Se inchide focul la aragaz si se lasa sa se rumeneasca tarta, in cuptor. Nu se pleaca de langa usa cuptorului, pentru a nu risca ca tarta sa se rumeneasca prea puternic. Tarta este gata atunci cand se desprinde singura de marginile formei de copt.
Tarta se serveste calda. Se lasa 5 minute inainte de a fi taiata cu un cutit bine ascutit, pentru a nu se “frunzari” feliile. Reincalzita pe o baie de abur sau chiar in cuptorul cu mocrounde, a doua zi dimineata, inainte de a pleca spre serviciu, este la fel de gustoasa.
La cina, tarta cu peste merge de minune cu o sticla de bere, rece.
O reteta recomandata de blogul www.despremancare.ro/
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară