IN ACEST ARTICOL:
Asadar cum facem cafeaua noastra cea de toate zilele. Exista mai multe metode, fiecare avand diverse preferinte.

Cafeaua fiarta: in ibricul cu apa se adauga zaharul si cafeaua, cate o lingurita plina-varf pentru fiecare ceasca, plus inca o lingurita la fiecare 4 cesti de cafea, si se pune ibricul pe foc, la fiert. Cand incepe sa se umfle cafeaua si sa se formeze caimacul, unii iau ibricul de pe foc, altii il dau deoparte si il pun iar la fiert de doua-trei ori. Dupa care iarasi exista niste diferente:

  • o prima categorie de cafegii, iau cu lingurita cate putin caimac si toarna in cesti, apoi toarna cafeaua in ele.
  • altii lasa cafeaua in ibric sa se decanteze zatul;
  • sau toarna imediat cafeaua in cesti printr-o strecuratoare mica, pentru a separa zatul mai usor,
  • iar a patra categorie (printre care ma numar si eu), picura cativa stropi de apa rece in cafeaua fierbinte din ibric, pentru ca in acest fel zatul se duce singur la fundul vasului.

Cafeaua oparita. Personal nu-mi place, mi se pare ca astfel pregatita, cafeaua nu are prea mult gust. Dar multa lume am vazut ca foloseste metoda. Se fierbe apa cu zaharul si cand clocoteste bine, se toarna peste cafeaua care se gaseste deja in ceasca sau intr-o cana. Ramane mult zat la suprafata, ar trebui pusa o farfurioara, exact ca la ceai, pentru ca sa se decanteze.

Cafeaua turceasca. Este preferata mea, atat ca gust cat si ca tarie. Necesita o tava cu nisip, ibric din cupru si cafea de foarte buna calitate. Ar trebui facuta pe jar sau pe foc de plita cu lemne, dar treaca de la mine ;) merge si pe aragaz. Mai intai se lasa tava cu nisip sa se incinga bine. Apoi se pune ibricul cu apa si zahar pe nisipul incins si se agita din cand in cand, iar dupa ce se infierbanta se adauga cafeaua. Este gata cand se ridica deasupra caimacul. Daca ibricul este mai mare, se poate refolosi zatul si la urmatoarea tura. Este singurul mod de a pregati cafeaua la care zatul poate fi refolosit, fara sa se altereze gustul cafelei.

Mi s-a facut dor de-o cafea la nisip, dar nu am nici nisip si nici ibric de cupru. Sa merg la turci ca sa-mi potolesc pofta, sau la bazarul din Neptun (oare o mai exista acel bazar?) unde niste turcoaice faceau cafea la nisip pe vremea adolescentei mele.

Voi ce metode aveti de a prepara cafeaua?

Aceste sfaturi au fost recomandate de blogul www.retete-vechi-si-noi.info


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri