19 Iulie 2013 publicat în Retete culinare 4 share-uri

O gateala complicata, asa cum des intalnim in Ardeal, ”o lucrare baroca, acrita cu otet de mere si aromata cu afumatura si tarhon”. Ciorba ardeleneasca cu afumatura, foarte gustoasa si satioasa, pregatita dupa reteta lui Radu Anton Roman.

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru ciorba ardeleneasca cu afumatura:

  • 1 ciolan afumat de porc (400-500 g)
  • 1 ceapa mare
  • 2 cartofi
  • 1 bucata mica telina
  • 2 buc. morcov
  • 1 pastarnac
  • 1/2 ardei gras rosu
  • 1 ceasca orez
  • tarhon in otet
  • patrunjelciorba ardeleneasca cu afumatura (4) verde
  • 200 ml smantana
  • 2-3 galbenusuri de ou
  • otet de mere (suc de lamaie)
  • 2-3 linguri ulei
  • sare, piper
  • 3-4 l apa

Cum se prepara ciorba ardeleneasca cu afumatura:

Ceapa, cartofii, telina, morcovul, pastarnacul si ardeiul gras, se curata, se spala si se taie in cuburi mici.
Orezul se spala si se lasa acoperit cu apa pana in momentul folosirii. Se curata carnea de pe ciolan si se taie in bucati mai mici. Intr-o oala se incinge uleiul si se pun la calit legumele si afumatura,
timp de 8-10 minute, amestecand constant pentru a nu se lipi de fundul oalei. Cand legumele s-au inmuiat putin si incepe sa se topeasca grasimea din afumatura, se adauga apa fierbinte si putina sare.
(Pentru ca ciorbica sa aiba un gust si mai bun, se pune la fiert si osul ramas, iar la final acesta se indeparteaza.) Se lasa totul sa fiarba 10-15 minute, se adauga orezul scurs de apa si
se continua fierberea pentru inca 15-20 minute.
In acest timp se prepara sosul de smantana: Intr-un bol incapator se bat bine galbenusurile cu smantana, sare, piper, otet sau suc de lamaie, tarhon in otet, dupa gust.
Cand toate ingredientele sunt gatite, ciorbica se drege cu sosul de smantana, se mai lasa sa dea un clocot, se opreste focul si se presara patrunjelul verde tocat marunt.
Pentru ca ciorba sa nu aiba aspect „taiat”, inainte de a fi adaugat in oala, sosul de smantana se dilueaza cu supa fierbinte pana se aduce la aceeasi temperatura cu supa. Pentru un rezultat si mai bun, folositi smantana lichida pentru gatit.
Ciorba ardeleneasca cu afumatura se serveste fierbinte, alaturi de ardei iute murat, smantana si otet, pentru ca fiecare sa isi asezoneze porția dupa gust.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Hidratarea, cheia pentru zile de sărbătoare reușite. Sfaturi pentru un Paște sănătos

Aceasta reteta a fost propusa de blogul truedelights.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri