Timp de preparare: 1 - ore
Dificultate: medie
Ingrediente necesare pentru coronita festiva de craciun:
Cantitati aluat:
- 500 g faina
- 200g unt
- 2 linguri iaurt sau apa minerala
- 2 oua
- un praf de sare
- seminte de susan
- un ou pentru uns
Cantitati umplutura:
- cca 700g carne amestec (vita+porc)sau carne tocata de curcan
- 400g ciuperci
- 1 ceapa mare
- 4-5 catei de usturoi
- un ardei gras rosu
- un morcov
- sare
- piper
- condimente amestec (cimbrisor, dafin, oregano, anason, coriandru, busuioc)
- o legatura patrunjel verde
- 3 morcovi fierti in apa cu sare
- cca 50 ml ulei
- 2 oua
Mod de preparare coronita festiva de Craciun:
Se cerne faina intr-un bol, se face o adancitura in faina unde punem untul la temperatura camerei, ouale, sarea si iaurtul si se framanta bine un aluat elastic care se baga intr-o folie de plastic si se da la rece atata timp cat pregatim umplutura.
In uleiul incins calim ceapa maruntita, ardeiul feliat subtire, morcovul dat prin razatoarea cea mai mica, ciupercile curatate si feliate, usturoiul feliat si la sfarsit se adauga carnea tocata, amestecand usor pana isi schimba culoarea. Se potriveste gustul de sare, piper si se condimenteaza apoi o dam la racit. Dupa ce s-a racit o amestecam cu cele doua oua.
Din aluatul dat la rece, oprim cca un sfert din el, restul il intindem cu un sucitor, intr-o foaie nu foarte subtire, cca 3-4 mm. Pe mijlocul foii intinse, intindem umplutura de carne, pe mijlocul umpluturii intindem jumatati de morcov fiert pe lungime apoi deasupra presaram patrunjelul tocat marunt, apoi rulam usor. Acest rulou il asezam cu grija intr-o forma de tarta sau vas rotund de yena, uns cu putin unt, incercand sa unim capetele intre ele.
Din sfertul de aluat oprit intindem o foaie din care decupam diferite forme (stelute, brazi, inimioare, clopotei, frunze,etc) pe care le asezam pe ruloul umplut. Dam vasul la cuptor, la foc potrtivit, cca 20 min, apoi cand incepe sa se rumeneasca, o scoatem si ungem deasupra cu ou batut apoi presaram deasupra seminte de susan si dam din nou la cuptor cca 5 min. Se taie felii dupa ce s-a racit putin si se poate servi si ca aperitiv.
POFTA BUNA!
O reteta propusa de: anisoara ursan (anutza67)
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară