5 Decembrie 2012 publicat în Retete culinare 20 share-uri

Pentru a inaugura sezonul festiv, am pregatit o reteta speciala: o delicioasa friptura de vita in foietaj.

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru friptura de vita:

  • 700 - 800 g muschi (sau muschiulet) de vita
  • 500 g ciuperci
  • 200 g sunca sau prosciuto
  • 400 g aluat foietaj
  • 100 ml vin alb
  • cateva crengute de cimbru sau oregano proaspat
  • 4-5 linguri ulei
  • 3 linguri mustar (cu hrean)
  • 1 ou
  • sare, piper

Mod de preparare friptura de vita:

Mai intai condimentam carnea cu sare si piper. Incingem bine uleiul intr-o tigaie de teflon sau ceramica si prajim bucata de vita cam 3-4 minute pe fiecare parte, pana se rumeneste. Tigaia trebuie sa fie bine incinsa si focul destul de mare pentru a se forma o crusta aurie peste carne. Nu intoarceti carnea pana cand nu este colorata pe o parte, iar la final, tineti-o cu doua spatule sau furculite in pozitie verticala, pentru a se praji si pe capete.
Cand luam carnea de pe foc, o ungem cu putin mustar si o lasam sa se raceasca. Timp suficient cat sa pregatim ciupercile, adica sa le tocam marunt, marunt si sa le calim in aceeasi tigaie non-aderenta. Primele 5-10 minute le calim simple, doar cu crengutele de cimbru sau orengano, amestecand mereu, iar apoi adaugam vinul alb si fiebem pana se evapora, inca vreo 10 minute. Lasam si ciupercile sa se raceasca.
Pe o folie alimentara asezam bucatile de sunca sau prosciuto intr-o forma cat de cat dreptunghiulara si suficient de mare cat sa invaluie muschiul. Cu cat acestea fasiile de sunca sunt mai subtiri, cu atat va fi mai usor de manevrat friptura.
Punem ceva mai mult de jumatate din ciuperci peste sunca, asezam bucata de carne in mijloc si o acoperim cu restul de ciuperci. Ajutandu-ne de folia alimentara, impachetam carnea in sunca, strangem bine si dam la rece 10 - 15 minute.
Intindem foaia de aluat cu facaletul, pe o suprafata presarata cu putina faina. Punem carnea in mijlocul aluatului, ungem sunca cu oul batut, la fel procedam si cu marginile aluatului si rulam.
Ungem cu ou si exteriorul aluatului, pentru a capata o crusta frumoasa. Coacem la 190-200 de grade timp de aproximativ 30 de minute, pana se rumeneste.
Dupa ce o scoatem de la cuptor, lasam carnea 10 - 15 minute sa se odihneasca, iar apoi o putem taia felii.

O reteta propusa de blogul furnicuti.blogspot.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri