Toata vara am cautat in piete, prune din alea adevarate, mari, brumarii(asa le spun eu), coapte bine sa iasa gemul bun,aromat si cu o culoare rubinie. E, uite ca s-a intamplat si chiar zilele trecute am pus mana pe frumusetile astea tomnatice care mi-au satisfacut gusturile.

Timp de preparare: 1 - ore

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru gem de prune:

  • 4 kg de prune mari, bine coapte,fara samburi
  • 2 kg de zahar(daca va place mai acrisor, reduceti cantitatea cu 500 g)

Mod de preparare gem de prune:

Am pus prunele intr-o cratita mare,intinsa, de tuci (in astfel de cratita pregatesc eu gemul de prune pentru ca nu lipeste si are un altfel de gust; zic eu) si am adaugat zaharul. Le-am pus la foc mare cam 10 minute, dupa care am dat la foc mic si am urmarit pana s-a format spuma pe care am adunat-o cu spumiera.
Cand incepe sa bolboroseasca, incepem sa scoatem cu lingura gem si sa-l punem pe o farfurie foarte rece, tinuta la frigider, sa vedem daca in contact cu suprafata rece se vor inchega picaturile de gem. Daca se intampla asta, inchidem aragazul.
Imi place sa pastrez culoarea frumoasa a gemului (grena inchis) si densitatea ideala.
Turnam gemul fierbinte in borcane super curate, le inchidem bine si le asezam cu gura in jos.
Acoperim borcanele cu o patura si le lasam pana a doua zi.

Spor la gatit!:)

Mi-a iesit un gem atat de aromat...:)

gem de prune

Va astept pe blogul meu pentru o reteta de prajitura cu prune si nuca! Sa mentinem tonul toamnei!

O reteta propusa de: Adriana Dumitru (Adriana_Dumitru_1)

Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Gem de prune.