5 August 2012 publicat în Retete culinare 26 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
O mancarica rapida si foarte consistenta.

Dificultate: redusa

Ingrediente de trebuinta in reteta: ciuperci proaspete, conservate sau congelate, un piept de pui pregatit la cuptor sau la gratar, lapte, faina din grau, sare grunjoasa, unt, ulei de masline sau de floarea soarelui, piper boabe.

Mod de preparare ciulama din piept de pui si ciuperci:

Pieptul de pui se scoate din congelator, de cu seara si se lasa la decongelat, in frigider. Daca ai uitat, o sa folosesti pieptul de pui inghetat, dupa ce l-ai “incalzit” 10 minute in apa calduta (fara a-l decongela) si l-ai portionat in bucati potrivite ca marime si dupa numarul mesenilor.

Pieptul de pui nedezghetat complet se caleste mai intai, la foc potrivit, intr-un amestec de unt si ulei, pana se moaie. Se scoate pe o farfurie si in lichidul de amestec, se calesc ciupercile.

Nu dispera ! Nu ai piept de pui gata preparat, nu este nicio greseala daca fierbi un piept de pui, cu o ceapa, un morcov si un pastarnac, intr-o oala cu apa rece si sare.

Esti in avantaj deja ! Pieptul de pui il folosesti la ciulama si ai si zeama pentru o supa cu taitei de casa sau o supa cu galuste.

Ciupercile proaspete se curata de nisip cu o pensula si se spala numai daca este nevoie. Ciupercile congelate se folosesc ca atare, se decongeleaza prin calire ulterioara. Ciupercile conservate se scurg de saramura, se spala in cateva ape reci, sa se mai duca din sare si se lasa la scurs intr-o sita, apoi se calesc.

Ciupercile se taie feliute subtiri si se calesc intr-un amestec de unt si ulei de masline sau ulei de floarea soarelui. Calite doar in unt, exista riscul ca untul sa se arda si sa capete o culoare aproape neagra.

Ciupercile se asezonaeaza cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate.

Calirea ciupercilor se face la foc potrivit pana se evapora lichidul/ apa continuta de ciuperci si raman lucioase, datorita untului in care s-au calit.

Se adauga 2-3 linguri de faina din grau si se amesteca cu o lingura din lemn. Adaugarea fainii se face treptat pana se asimileaza tot lichidul ramas de la calirea ciupercilor.

Laptele dulce se fierbe si se adauga fierbinte, treptat, peste ciupercile calite si faina, amestecand in continuu cu o lingura din lemn. Focul sub cratita se mentine redus. Se adauga atata lapte, cata cantitate de ciulama se doreste si dupa cat de consistenta se vrea a iesi ciulamaua.

Amesteca, amesteca, amesteca ! Daca nu amesteci, ciulamaua se va prinde de fundul cratitei si vei avea mult de lucru dupa terminarea mesei, pana sa scoti cratita la lumina.

Cand esti multumit(a) de consistenta preparatului, nu mai adaugi lapte, continui sa amesteci cu lingura din lemn pana nu mai sunt cocoloase de faina. Lasi sa dea in 2-3 clocote.

Este cald afara. O bere rece merge de minune, chiar daca ciulamaua si mamaliga aburesc. Sau tocmai de aceea.

Mic secret de luat in seama ! Nu va zgarciti la malai. Faceti o mamaliga sanato

asa, care sa mai si ramana pentru cina sau pentru a doua zi. Gurmanzii profesionisti nu vor refuza un lapte cald sau un iaurt gras (de bivolita), rece, cu mamaliga calda sau cu mamaliga rece.

Aceasta reteta v-a fost oferita de blogul despremancare.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri