8 Aprilie 2012 publicat în Retete culinare 38 share-uri

Verdeturile de sezon (urzici, leurda, salata verde, untisor, macris, loboda, stir, stevie, dragavei, etc.) nu trebuie sa lipseasca din meniul tau zilnic, in aceasta perioada a anului. Salatele din verdeturi crude, mancaricile fara carne, ciorbele si supele crema din verdeturi sunt adevarate delicatese de primavara.

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru ciorba de urzici cu leurda:

  • o plasa de urzici
  • cateva legaturi de leurda
  • cate o radacina mai mica de patrunjel
  • morcov si pastarnac
  • o telina mica
  • ceapa uscata
  • ardei gras si rosii
  • o mana de orez
  • 2-3 oua proaspete
  • 2 linguri de smantana grasa
  • o legatura de leustean
  • 2 fire de ceapa verde
  • 2 fire de usturoi verde
  • sare
  • ulei de floarea soarelui

Mod de preparare:

Urzicile si leurda se aleg de paie, frunze si se spala de nisip/ pamant in cateva ape reci. Se lasa la scurs intr-o sita.

Legumele (morcov, ceapa, pastarnac, patrunjel, telina) se toaca marunt la cutit (sau se dau pe razatoarea mare) si se calesc impreuna cu felii de ardei gras congelat, in ulei de floarea soarelui.

Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinat. Dupa preferintele fiecarui gurmand declarat, se poate adauga un varf de cutit de boia de ardei iute si/ sau boia de ardei dulce.
Ingrediente pentru ciorba de urzici, cu leurda.

Urzicile alese si curatate de radacini si de frunzele batrane, bine spalate si scurse, se adauga crude (neoparite) peste legumele calite.

Se preseaza cu o lingura de lemn urzicile, peste legumele calite, fierbinti si se amesteca cu lingura de lemn, pentru a se cali urzicile crude.

Legumele si urzicile calite se acopera cu apa in care au fiert urzicile sau cu apa calda.
Orezul se spala in cateva ape reci pentru a se indeparta amidonul in exces si se lasa la umflat cateva minute, in apa rece.

Orezul se adauga in ciorba, amestecand cu lingura de lemn, sa nu se prinda orezul de fundul cratitei. Se lasa la fiert 10 minute pentru a se face orezul.

Leurda spalata si scursa se adauga in ciorba, intreaga sau rupta in bucati. Se adauga si ceapa verde si usturoiul verde, tocate marunt.

Ciorba se da in cateva clocote.

Se adauga rosiile inghetate, decojite. Pentru decojirea rosiilor inghetate, se tin rosiile 1 minut in apa calduta si apoi se decojesc cu varful unui cutit bine ascutit. Rosiile se toaca marunt si se adauga semiinghetate, in ciorba.

Se da ciorba in cateva clocote, pana ce rosiile se amesteca bine cu celelelate ingrediente.

Se bat cu telul sau cu furculita, 2-3 oua proaspete, de gaina, din cele cu galbenusul portocaliu. In ouale batute se adauga 2 linguri de smantana grasa, cumparata de la ciobani, din piata si leusteanul verde, tocat marunt.

In bolul in care s-a amestecat oul batut cu smantana si verdeata, peste lichid, se adauga 1-2 polonice din ciorba fierbinte si se amesteca bine cu telul sau cu furculita. Lichidul se toarna apoi in ciorba fierbinte, treptat, amestecand in continuu, in oala de ciorba, cu polonicul, pana se inglobeaza tot oul batut. :P

Ciorba de urzici cu leurda se serveste calda cu mamaliga rece si cu ardei iute.

Despremancare.ro va invita sa descoperiti si alte retete delicioase.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri