Ciuperci gratinate

12:03, 26 Martie 2007 publicat în Retete culinare

Reteta cu ciuperci te ajuta in curele de slabire. Sunt la indemana oricui si se prepara fara prea multa bataie de cap. Atunci de ce sa nu incercam sa slabim cu ele?
Reteta cu ciuperci te ajuta in curele de slabire. Sunt la indemana oricui si se prepara fara prea multa bataie de cap. Atunci de ce sa nu incercam sa slabim cu ele?


Ciupercile sunt foarte sarace in calorii. Insa nu numai acesta e motivul pentru care ne ajuta sa ne mentinem in forma sau sa slabim: ele contin si un numar considerabil de fibre si glucide.

In plan caloric, ciupercile pot fi comparate cu legumele. 100 g de ciuperci au intre 25-45 kcal.

Ciupercile contin:

1. 80-90% apa
2. minerale (0,6-1,5%
3. proteine (2-4%)
4. vitaminele A, B, D (in cantitate variabila in functie de specia de ciuperci).

Ciupercile se remarca prin bogatia in complexul de vitamine B (mai ales in vitamina B3 - esentiala pentru piele si sistemul digestiv si nervos - si vitamina B2), insa ele mai au si in proportii considerabile fier si zinc. Sunt considerate si una dintre cele mai bune surse vegetale de seleniu. Proteinele continute ajuta mult intr-un regim de slabire datorita senzatiei de satietate pe care o aduc. Fibrele ciupercilor taie pofta de mancare si faciliteaza tranzitul intestinal.

In medie, in 100 g de ciuperci gasim:

2 mg de vitamina B5

1 microgram de vitamina K

12-15 micrograme de vitamina B8

1 mg de zinc

3-5 micrograme de seleniu



Reteta ciuperci gratinate

Pentru doua persoane

Preparare: 10 minute

Timp pentru coacere: 20 minute

Ingrediente:

200 g de ciuperci

50 g de smantana degresata

1 ou

15 g de svaiter

1 catel de usturoi

1 lingurita de unt

patrunjel

Preparare:

Ciupercile se spala si pe urma se taie. Se pune untul intr-o tigaie la foc potrivit, apoi se adauga ciupercile, usturoiul (curatat de coaja si taiat in felii subtiri), patrunjelul tocat, putina sare si piper. Lasa-le 10 minute pe foc si ai grija sa nu se arda.

Incalzeste cuptorul la 220 grade Celsius. Intre timp bate spuma albusul cu un varf de lingurita de sare . Amesteca galbenusul cu smantana si cu 30 g de branza rasa. Peste aceasta compozitie, adauga ciupercile, apoi incorporeaza usor si albusul.

Totul se pune intr-o tava la cuptor si se lasa 10 minute.
Elena Raluca Dobra

Sursa: slabsaugras.ro


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri