Este adevarat de asemenea ca necesitatile nutritionale ale unei femei variaza in functie de varsta, de anumite perioade din viata (menopauza, sarcina, convalescenta, etc.), de capacitatea organismului de asimilare a acestora si destul de mult de metabolism, insa anumite vitamine si minerale nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia noastra zilnica.
Atunci cand un element vitaminic sau mineral este prezent in organism in surplus sau in minus sau cand lipseste cu desavarsire, sanatatea cea de toate zilele incepe sa ne joace feste. Asa se nasc anemiile, senzatiile de ameteala, starea de epuizare fizica sau nervoasa, etc. In consecinta, alimentatia unei femei trebuie sa fie cat mai diversificata, bogata in substante nutritive. Va prezentam in continuare un minighid al mineralelor esentiale pentru sanatate si alimentele din care le putem procura. Dozele zilnice de minerale indicate in cazul femeilor sunt:
Calciu- 700 mg,
Fier – 14,8 mg,
Zinc – 7 mg
Cupru -1,2 mg
Sodiu – 4,0 mg
Potasiu – 3,5 mg
Magneziu – 270 mg
Fosfor -540 mg
Cloruri – 2,5 mg
Seleniu – 60 micrograme
Iod – 140 micrograme
Calciu -Calciul este un element mineral ce joaca un rol extrem de important pentru sanatatea oaselor. Lipsa calciului poate duce la aparitia osteoporozei, o boala a oaselor friabile ce afecteaza cu precadere femeile. Calciul reprezinta o componenta de baza in procesul de innoire a celulelor sau in formarea sangelui. Vitaminele A, C, D si magneziul faciliteaza asimilarea calciului de catre organism care intampina uneori probleme in acest sens. Deficitul sever de calciu se poate manifesta in stari de rau insotite de dureri de cap, tremuraturi, ameteli, deprimare sau nervozitate excesiva. Ne putem procura cantitatea optima de calciu din lapte, branzeturi, alge, galbenus de ou, conopida, varza, nuci, fasole boabe, telina.
Zinc -Zincul contribuie la sustinerea sistemului imunitar, la normalizarea hemoglobinei, la dezvoltarea fizica si la mentinerea sanatatii organelor sexuale, luand parte totodata si la metabolismul lipidelor, albuminelor si al carbohidratilor. In cazul copiilor, deficitul de zinc se manifesta prin retinerea cresterii, iar in cazul adultilor prin lipsa apetitului, prin anemii, prin anorexie nervoasa, prin micsorarea capacitatii de percepere a papilelor gustative. Surse valoroase de zinc sunt reprezentate de: carnea de pui, carnea de miel, ficat, seminte de dovleac, alge, spanac, ciuperci, morcov, salata.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară