O sarbatoare atat de mareata precum cea a Invierii Domnului nu avea cum sa nu starneasca sentimente puternice si contradictorii in sufletele oamenilor. De la popor la popor, de la religie la religie, traditiile legate de marea sarbatoare pascala ascund inedit si frumusete in ele, iar superstitiile, izvorate din credintele, temerile si convingerile oamenilor s-au perpetuat de-a lungul timpului.

Ca si oul, iepurele a devenit un simbol reprezentativ al Pastelui. Iepurasul de Paste reprezenta simbolul fertilitatii si al unei vieti noi in conceptia vechilor egipteni si a altor civilizatii antice. Imaginea iepurelui ca simbol al Pastelui este de provenienta germanica, iepurasul de Paste fiind mentionat in literatura secolului XVI drept un mesager al oualor pe care Sfantul Nicholas le trimitea ca rasplata celor care au facut fapte bune. Ouale sunt un simbol al invierii si al continuitatii vietii, iar iepurele, chiar si in vremurile precrestine, era considerat un animal sfant, asociat cu reintoarcerea primaverii si cu fertilitatea.

In Marea Britanie se spune despre copii nascuti in ziua de Paste vor avea un destin plin de noroc, iar despre cei nascuti in Vinerea Mare ca in viata vor fi urmariti de ghinion. Cu toate acestea, despre copilul nascut in Vinerea Mare si botezat in Duminica Pastelui se crede ca o putere divina l-a inzestrat cu darul vindecarii.

Daca vei spala hainele in ziua de Paste, le vei spala in zadar, caci aceasta nu se vor curata sub nicio forma. In plus, risti sa atragi asupra casei si familiei tale blestemul mortii sau risti sa-ti gasesti hainele patate cu sange.

In conceptia britanicilor, daca Vinerea Mare sau Duminica Pastelui pica pe 25 martie, mari nenorociri nationale vor avea loc in urmatoarele 12 luni. Nu se cunoaste vechimea acestei superstitii, dar anumite coincidente stranii au condus la transmiterea ei. Spre exemplu, in 1910, Vinerea Marea a picat pe 25 martie si in luna mai a aceluiasi an Edward VII moare dupa o boala scurta. In 1951, Pastele pica pe 25 martie si in mai putin de 11 luni, George VI moare subit. Urmatorul Paste care va pica pe 25 martie va fi in 2035. Oare atunci ce se va intampla?

Sursa: Garbo.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri