Produsele zaharoase sunt caracterizate de prezenta in compozitia lor a unor cantitati mari de zahar sau a unor substante dulci: glucoza, fructoza.

Produsele zaharoase sunt caracterizate de prezenta in compozitia lor a unor cantitati mari de zahar sau a unor substante dulci: glucoza, fructoza. Poarta si denumirea de dulciuri.Culoarea naturala a acestor produse se realizeaza cu fructe colorate sau chiar cu sucurile lor, cafea sau coloranti extrasi din plante. Colorantii sintetici sunt amarantul (rosu), eritrozina (rosu-roz), tartrazina (galben) si indigotina (ablastru).
Pentru a oferi o aroma se folosesc batoane de vanilie, scortisoara, fructe, extracte hidroalcoolice din fructe.
Din pacate se folosesc mai mult arome sintetice care imita produsele naturale.

Clasificare a dulciurilor

Zaharul: un produs rafinat care are in continut aproape 100% zaharoza.Zaharul reprezinta materia prima principala pentru marea majoritate a dulciurilor. Zaharul invertit este cel obtinut prin amestecul de glucoza si fructoza. Acesta are putere mai mare de indulcire deoarece fructoza este cu 70% mai dulce decat zaharoza.

Bomboane si caramele: se prepara din caramel obtinut din zahar si glucoza. In masa fierbinte topita a caramelului se incorporeaza colorant, arome si uneori lapte,cafea etc. Dupa acest procedeu compozitia este modelata in diferite forme, forme care pot fi umplute cu ciocolata, fructe zaharisite, lichior etc.

Halvita: este de fapt un sirop concentrat in care s-a incorporat mult aer prin batere in stare fierbinte cu o solutie preparata din radacina unei plante numite ciuin.

Rahatul
: este un amestec de zahar, glucoza si amidon, fierte pana la gelificare. I se adauga diferite arome pentru a-l diversifica.

Serbetul : este si acesta la fel ca halvita, un sirop fiert pana cand solutia devine suprasaturata incat prin racire se soldifica sub forma de mici cristale. Pentru colorare si aromatizare se procedeaza la fel ca restul produselor.

Marmelada: se obtine din fructe bogate in pectine ( merele, gutuile, perele) care prin gelificare la cald dau consitenta dorita. Daca se folosesc fructe care nu au o cantitate suficienta de pectina trebuie sa se adauge in amestec pectina.

Magiun: se pregateste din orice fel de fructe si are si o cantitate mai mica de zahar.

Jeleurile: se obtin din sucuri de fructe bogate in pectine. Se folosesc si alte substante pentru a se favoriza gelificarea.

Fructele zaharisite: sunt fructe fierte in sirop de zahar si apoi lasate sa prinda o crusta de zahar.

Va urma

Un articol de LiviaGarbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri