Oamenii consumă cafea încă din Epoca de Piatră, atunci când s-a remarcat faptul că oboseala era diminuată, iar funcționarea organismului era îmbunătățită în urma mestecării de boabe sau de rădăcini de cafea. Prima consemnare scrisă a cofeinei apare în secolul al IX-lea, aparținându-i unui medic persan.

Sunt aceste avantaje ale cafelei doar niște mituri sau există studii care să le susțină? Descoperă citind acest articol!

Cafeaua poate să îmbunătățească nivelul de energie și să stimuleze activitatea neuronală

Cafeaua sub diferite forme (așa cum este NESCAFÉ Crema - Cafea Solubila, spre exemplu) te poate ajuta să te simți mai puțin obosit, crescându-ți nivelul de energie. Acest lucru se întâmplă mulțumită cofeinei - cea mai consumată substanță psihoactivă din lume. După ce bei cafea, cofeina este absorbită în sânge. De aici, ea călătorește către creier, unde blochează neutrotransmițătorul inhibitor numit adenozină. Când se întâmplă acest lucru, nivelul celorlalți neurotransmițători (cum sunt noreprinefrina, numită și noradrenalină, și dopamina) cresc, ducând la o mai bună circulație a impulsurilor nervoase prin neuroni.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? Un broker AVBS Credit a intermediat anul trecut un volum de credite în valoare de aproape 11 milioane de euro Caria dentară – ce este și cum se tratează

Diverse studii a efectelor consumului de cafea asupra oamenilor au arătat că aceasta îmbunătățește funcționarea creierului. Memoria, vigilența, dispoziția, nivelurile de energie, timpul de reacție și starea generală mentală sunt potențate prin consumul de cafea.

Cafeaua te poate ajuta să slăbești

Cofeina se găsește în foarte multe suplimente alimentare din comerț menite să te ajute să arzi grăsimile. Acest lucru nu ar trebui să te surprindă, deoarece cofeina este una dintre puținele substanțe naturale care contribuie la slăbit. Mai multe studii au dovedit faptul că aceasta poate să crească rata metabolică a organismului. Nu doar atât, dar cofeina contribuie în mod specific la arderea grăsimilor: 10% în cazul persoanelor supraponderale și 29% în cazul persoanelor cu o greutate normală. Cu toate acestea, este posibil ca astfel de efecte să fie diminuate în cazul celor care beau cafea în mod regulat de mult timp.

6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? 2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România

Cafeaua poate să crească dramatic performanța fizică

Cofeina stimulează sistemul nervos, semnalând celulelor să descompună grăsimile corporale, dar în același timp crește nivelurile de adrenalină din sânge. Adrenalina este un hormon de tip fight-or-flight (care activează un instinct primitiv de supraviețuire ce dictează corpului să înfrunte un pericol sau să fugă). Aceasta pregătește corpul pentru exerciții fizice intense. În urma descompunerii grăsimii corporale rezultă acizi grași care pot fi folosiți ca un combustibil pentru a susține acest boost de energie. Având în vedere toate aceste efecte, nu e de mirare că, prin consumul de cofeină, performanța fizică este îmbunătățită cu 11-12%.

Cafeaua poate să reducă riscul de diabet de tip 2

Diabetul de tip 2 este o problemă de sănătate care afectează milioane de oameni de pe tot globul. Se caracterizează printr-un nivel crescut de zaharoză în sânge, cauzat de rezistența la insulină sau de o abilitate redusă a corpului de a secreta insulină. Studiile au arătat că băutorii de cafea au un risc semnificativ redus de a dezvolta diabet de tip 2. Persoanele care beau multă cafea zilnic au un risc cu 23-50% mai mic de a suferi de această afecțiune. Conform unui studiu mai extins, pe un eșantion de aproximativ 450.000 de persoane, fiecare ceașcă de cafea băută zilnic este asociată cu un risc cu 7% mai mic de a face diabet de tip 2.

Descoperă cum poți avea un bronz perfect și de lungă durată - AIVI COSMETICS îți propune Lirene Perfect TAN 4 stiluri de dans pe care sa le dansezi in primăvara aceasta la Arthur Murray Bucharest Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!  

Cafeaua este o băutură foarte populară pe întreaga planetă, iar aceasta are numeroase avantaje. O ceașcă de cafea băută zilnic nu doar că te va face să te simți mai energic, te va ajuta să arzi grăsimile și îți va îmbunătăți performanța fizică, dar aceasta poate să contribuie la reducerea riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Dacă îți place gustul său, atunci nu ezita să-ți torni câte o ceașcă sau chiar mai multe pe parcursul zilei.

Sursa foto: De la djile /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri