IN ACEST ARTICOL:
In ultimii 20 de ani au fost elaborate nenumarate studii care si-au propus sa evalueze impactul consumului de cafea asupra sanatatii populatiei. In general cercetatorii au vesti bune si ne asigura ca ritualul cafelei de dimineata este un obicei destul de sanatos, beneficiile consumului de cafea fiind cu siguranta peste riscurile si efectele negative deseori atribuite acestei bauturi.
Care sunt efectele nocive ale cafelei?

Pe de alta parte este evident ca abuzul de cafea nu este lipsit de efecte nocive. Excesul, insemnand o cantitate mai mare decat poate tolera organismul unei persoane, poate produce nervozitate, insomnie, ameteli, cefalee, palpitatii. Adversarii cafelei pretind ca, asemenea alcoolului, cafeaua stimuleaza numai pentru moment sistemul nervos, ideatia si efortul fizic. Acesta ar fi numai un efect efemer si iluzoriu asupra activitatii masinii umane obosite.

Desi exista studii care au incercat sa investigheze o relatie intre consumul de cafea si nivelul de colesterol, rezultatele sunt contradictorii. Totusi se crede ca abuzul de cafea poate creste colesterolul la anumiti indivizi, insa responsabile de acest lucru par a fi uleiurile din cafea, asa incat persoanele care consuma cafea filtrata nu ar trebui sa se ingrijoreze.

Cafeaua este contraindicata persoanelor care sufera de inima, celor hipertensivi, bolnavilor neuropati, hipocondrici, nevrotici, sau celor care sufera de insomnie. Gravidele sunt sfatuite sa evite consumul de cafea, la fel si persoanele cu risc crescut de osteoporoza.

Cu toate acestea oamenii de stiinta cred despre cafea si cafeina ca sunt mult mai putin periculoase fata de bauturile racoritoare precum cola, mai ales cele fara zahar. Se pare ca zaharul adaugat in cafea este cu mult mai periculos decat cafeaua in sine. Un lucru este cert: culturile de cafea sunt printre cele mai contaminate cu pesticide, fertilizatori si ierbicide. Daca sunteti consumatoare de cafea ar fi de preferat sa beti cafea care nu a suferit tratamentele de mai sus (cafea ecologica).

Atentie si la filtrele folosite. Cele albe, care sunt probabil si cele mai utilizate, sunt inalbite cu substante pe baza de clor, iar o parte dintre acestea ar putea ajunge in cafeaua dumneavostra in timpul filtrarii.
Cafeaua are o traditie uriasa in spate. Este consumata de sute de ani, si probabil ca isi consolideaza istoria cu fiecare cana bauta. Acum ca oamenii de stiinta ne asigura de efectele sale benefice va puteti savura linistite cafeaua de dimineata, iar urmatoarele cani din cusul zilei pot face dovada clara ca va preocupa sanatatea dumneavostra.

Un articol de Ciprian Chitu

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri