Painea noastra cea de toate zilele este unul din ingredientele care rar lipsesc de pe masa romanilor. Oferta de pe piata este mare si diversa, dar si preferintele cumparatorilor sunt pe masura.

Vrem ca painea sa fie mereu proaspata, atat in galantar, dar si sa se mentina proaspata la noi acasa cateva zile, dupa cumparare, sa fie neagra, bine coapta la interior si crocanta la exterior, sa aiba seminte si sa nu aiba nici adausuri nesanatoase. Suntem cam pretentiosi. Exista o solutie la indemana tuturor: sa facem paine in casa, cumparand faina, drojdie, ulei de masline/ unt, sare grunjoasa, seminte de tot felul. Mai avem nevoie de un cuptor electric (aparat electrocasnic foarte util in orice gospodarie) sau sa framantam manual coca pentru paine si sa coacem painea intr-o tava, in cuptorul aragazului.

Ingrediente de trebuinta in reteta: faina neagra/ alba/intermediara/ faina amestecata, sare grunjoasa, ulei de masline/ unt proaspat, drojdie proaspata, apa calduta/ lapte dulce (fiert, caldut) si optional semintele preferate (floarea soarelui, dovleac, in, susan, etc.).

Mod de preparare ciabatta de casa: Faina cca. 750 grame (2/3 faina neagra si 1/3 faina alba/ integrala) se pune intr-un vas de amestecare, din lemn, impreuna cu sarea grunjoasa ( o lingurita) si drojdia proaspata (25-30 de grame) dizolvata in putin apa calduta. Se amesteca cu o lingura din lemn, din aproape in aproape, din mijloc spre marginea vasului, ingloband toata faina.

Pentru o paine deosebita! Faina se cerne printr-o sita deasa pentru a se retine eventuale cocoloase/ aglomerari formate in punga.

Se incepe cu amestecarea a putina faina cu sare si drojdie.

Se adauga faina (pana se termina) si apa calduta, treptat si se continua amestecarea intai cu lingura si apoi cu mainile pana se formeaza o pasta consistenta.

Se adauga o lingura de ulei de masline si se continua framantarea cocai. In loc de ulei de masline se poate adauga unt proaspat sau un amestec de unt si ulei de masline. In coca, in timpul framantarii se pot adauga seminte. Coca framantata, se acopera cu un prosop curat si se lasa la odihna, langa o sursa calda, minim 30 de minute.

Coca a crescut si se poate scoate prosopul, iar coca ramane in tava de copt sau se trece in alta tava. Aluatul crescut se aseaza intr-o tava de copt, pe hartie de copt unsa cu ulei de masline si presarata cu faina. Coca poate fi asezata si direct in tava de copt presarata cu faina.

Coca se stropeste cu putin apa si se cresteaza cu un cutit bine ascutit. In timpul trecerii cocai in tava de copt, aspectul cocai va avea de suferit, incretindu-se usor. Isi va reveni repede, in timpul coacerii.

Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.

Pentru o coacere buna si o rumenire ademenitoare ! In cuptorul aragazului se pune din timp, un vas cu apa calda, care sa imprastie abur, astfel incat coacerea painii sa se produca in abur, care ajuta la coacerea interioara a cocai, dar si la obtinerea cojii crocante a painii.

Cum se evita incrudarea (inmuierea) painii care poate deveni lipicioasa ? Painea gata coapta se scoate cu tava cu tot si se lasa sa se odihneasca 10 minute, inainte de a scoate painea din tava. Painea scoasa din tava se pune pe un gratar sa se raceasca lent, inainte de a fi taiata in felii.

Ce poate fi mai gustos decat o felie de paine calda unsa cu unt proaspat ? Incercati si nu veti regreta. Gurmetii de pretutindeni nu vor putea rezista ispitei.

O reteta recomandata de blogul www.despremancare.ro/


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri