Coronita festiva de Craciun

Un aperitiv deosebit pentru masa de Craciun!

Timp de preparare: 1 - ore

Dificultate: medie

Ingrediente necesare pentru coronita festiva de craciun:

Cantitati aluat:

  • 500 g faina
  • 200g unt
  • 2 linguri iaurt sau apa minerala
  • 2 oua
  • un praf de sare
  • seminte de susan
  • un ou pentru uns

Cantitati umplutura:

  • cca 700g carne amestec (vita+porc)sau carne tocata de curcan
  • 400g ciuperci
  • 1 ceapa mare
  • 4-5 catei de usturoi
  • un ardei gras rosu
  • un morcov
  • sare
  • piper
  • condimente amestec (cimbrisor, dafin, oregano, anason, coriandru, busuioc)
  • o legatura patrunjel verde
  • 3 morcovi fierti in apa cu sare
  • cca 50 ml ulei
  • 2 oua

Mod de preparare coronita festiva de Craciun:

Se cerne faina intr-un bol, se face o adancitura in faina unde punem untul la temperatura camerei, ouale, sarea si iaurtul si se framanta bine un aluat elastic care se baga intr-o folie de plastic si se da la rece atata timp cat pregatim umplutura.
In uleiul incins calim ceapa maruntita, ardeiul feliat subtire, morcovul dat prin razatoarea cea mai mica, ciupercile curatate si feliate, usturoiul feliat si la sfarsit se adauga carnea tocata, amestecand usor pana isi schimba culoarea. Se potriveste gustul de sare, piper si se condimenteaza apoi o dam la racit. Dupa ce s-a racit o amestecam cu cele doua oua.
Din aluatul dat la rece, oprim cca un sfert din el, restul il intindem cu un sucitor, intr-o foaie nu foarte subtire, cca 3-4 mm. Pe mijlocul foii intinse, intindem umplutura de carne, pe mijlocul umpluturii intindem jumatati de morcov fiert pe lungime apoi deasupra presaram patrunjelul tocat marunt, apoi rulam usor. Acest rulou il asezam cu grija intr-o forma de tarta sau vas rotund de yena, uns cu putin unt, incercand sa unim capetele intre ele.
Din sfertul de aluat oprit intindem o foaie din care decupam diferite forme (stelute, brazi, inimioare, clopotei, frunze,etc) pe care le asezam pe ruloul umplut. Dam vasul la cuptor, la foc potrtivit, cca 20 min, apoi cand incepe sa se rumeneasca, o scoatem si ungem deasupra cu ou batut apoi presaram deasupra seminte de susan si dam din nou la cuptor cca 5 min. Se taie felii dupa ce s-a racit putin si se poate servi si ca aperitiv.
POFTA BUNA!

coronita festiva de craciun

O reteta propusa de: anisoara ursan (anutza67)

Aceasta reteta participa la concursul: Castiga ustensile pentru bucatarie de la Dr Oetker!

Participa si tu!

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Coronita festiva de Craciun.