16 Iunie 2012 publicat în Retete culinare 5 share-uri

Supa de galuste este foarte buna pentru un pranz. Fiind usoara, ne permite sa mancam si un fel principal. Are un gust absolut deosebit pregatita dintr-o gaina de tara. Spre fericirea gospodinelor incepatoare, nu necesita mult timp si nici o iscusinta prea desavarsita.

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru supa de galuste:

  • 1 gaina / un pui
  • 1 kg morcovi
  • 3 buc ceapa
  • 1 legatura patrunjel
  • 2 cartofi
  • 100 g fidea / taitei de casa
  • sare si piper dupa gust

Pentru galuste:

  • gris – 100 gr
  • ou- o buc
  • unt / ulei / margarina – o lingurita
  • sare si piper dupa gust

Mod de preparare supa de galuste:

1. Gaina curata, spalata si proportionata o punem la fiert la un foc mic pentru 2 -3 ore. Gustul bun al unei supe, sau chiar a unui bors de gaina, este dat de focul incet, ca sa nu faca spuma si sa fie limpede.

2. Dupa o ora de fierbere se pune morcovul curatat si taiat fiecare in doua, iar ceapa, curatata si ea, se taie in patru si se pun asa alaturi de gaina. Totul se lasa la fiert pentru inca o ora sau doua.

3. Cand carnea este fiarta bine ( se verifica cu un cutit), se scoate morcovul si se taie rondele, iar apoi il punem inapoi in oala. Curatam cartofii si taiati cubulete, ii aruncam si pe ei in oala. Ulterior, punem si fideaua / taiteii de casa.

4. In timp ce fierb cartofii si fideaua sau taiteii, noi pregatim galustele. Prepararea galustelor nu necesita o adevarata arta, dar trebuie sa fim atenti la consistenta compozitiei, cat si la focul mic. Daca aceasta compozitie este mai consistenta, cu atat mai tari vor fi galustele, si nu vor fi chiar asa de moi cum am fi dorit noi. Iar focul dat la minim, ne asigura ca acele galuste vor ramane intregi fara a se sfarama. Imediat dupa ce s-a facut compozitia, o lasam inca 5 min., deoarece grisul va absoarbe din unt si, probabil va fi nevoie sa mai adaugati o lingura- doua de supa din oala. Se ia o lingurita, in prealabil inmuiata in apa, de compozitie si se pune in cratita. Una cate una, trebuie sa avem grija sa nu fie toate galustele in acelasi loc. Lasam sa fiarba asa inca 10 min., pentru a fi siguri ca sunt fierte bine.

5. La final, adaugam patrunjelul tocat marunt, punem capacul peste cratita, inchidem focul si lasam sa se patrunda aroma verdeturilor.

6. Supa de galuste este ideala dupa o raceala, fiind usoara si calda, ajuta organismul la recuperare, plus ca micilor strengari le plac galustele la nebunie!

O reteta recomandata de blogul culinare.tv


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri