Cui nu-i face cu ochiul niste sarmalute de post cu ciupercute si alaturi de o mamaliguta calda aburinda? Sa va spun un mic secret, in familia noastra aceste sarmalute sunt mult mai bine venite decat obisnuitele sarmale.

Ciupercile dau un gust deosebit, iar daca le faci ca la carte nici nu iti vei da seama ca nu au carne. Iar prietenii nostri sunt bucurosi cand vad farfuria de sarmale aburinde pe masa.

Pentru aceasta reteta de Sarmale de post cu ciuperci aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • ciuperci (de preferinta proaspete, dar daca nu exista sunt bune si din conserva) – 500 gr,
  • orez- 4 linguri
  • cartofi – 1 buc
  • ceapa – 3 buc,
  • varza murata – 2 buc (1 kg)
  • pasta de ardei iute- 1 lingura
  • bulion – 1 lingura
  • verdeata: marar sau patrunjel
  • cimbru – 1/2 lingurita
  • busuioc – 1/2 lingurita
  • frunze de dafin – 3 buc
  • ulei – 3 linguri
  • sare – 1 lingurita

Timp necesar pentru prepararea acestei retete de Sarmale de post cu ciuperci:

timp pentru pregatire: 20 min,
timp de fierbere: 2 ore.

Vor iesi 10 portii din aceste ingrediente.

Modul de preparare a acestei retete de Sarmale de post cu ciuperci:

1. Pentru inceput, curatam ceapa, o tocam marunt si o punem la calit impreuna cu o lingura de ulei. Varza ar fi bine sa stea in putina apa, pentru a nu fi foarte acra. In acest timp, taiem ciupercile. In cazul in care sunt proaspete acestea se curata si se dau printr-un jet de apa, iar daca sunt de la borcan le stoarcem de zeama ( Atentie! Zeama nu o aruncati, veti avea nevoie de ea la fierbere.). Aruncam si ciupercile deasupra cepii. Mestecam si lasam totul sub capac la un foc potrivit pentru 10 min. La expirarea timpului punem si pasta de ardei, bulionul, iarasi mestecam si lasam inca jumatate de minut, pana isi schimba culoara toata compozitia.
2. Curatam cartoful si il dam prin razatoare. Apoi trecem orezul prin cateva ape si il punem deasupra compozitiei de ciuperci impreuna cu cartoful dat prin razatoare. Spalam verdeata, o tocam marunt si o punem tot in compozitie. La final, adaugam si sarea, cimbrul, busuiocul si, bineinteles, mestecam totul bine.
3. Acum ne apucam de varza si de invelitul sarmalelor. Stoarcem varza de apa si la fiecare foaie de varza taiem nervurile, le punem intr-o farfurie separat. Frunza se ia in palma, punem o lingura de compozitie si invelim sarmale, dar stranse foarte bine pentru a fi legate.


4. Intr-o oala mare, punem 3- 4 frunze, pentru a nu se arde primul strat de sarmale si una cate una,acoperim primul strat, in mod circular, cu sarmalele invelite. Acum, nervurile puse de o parte sa taie si punem deasupra primul strat. Acelasi procedeu se urmareste si pentru urmatoarele sarmale, pana se termina toata compozitia.
5. La final, se acopera cu cateva frunze de varza, punem cele doua linguri de ulei ramase, frunzele de dafin, printre sarmale, turnam si zeama de la ciuperci ce am lasat-o deoparte, aprindem aragazul la foc mic si lasam totul pentru minim 2 ore. Ideal ar sa le coaceti si in cuptor inca 30 min, astfel au un gust desavarsit.
6. Servite cu mamaliga, vor alinta papilele voastra gustative la maxim icon razz Sarmale de post cu ciuperci

Va urez pofta mare si o zi minunata!:)

Mai multe retete interesante puteti descoperi pe blogul culinare.tv


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri