Dificultate:
redusa
Timp de preparare:
cca. 15 - min
Ingrediente:
200-250 grame de gris extra, 4 oua proaspete, 1 litru de lapte, 4-5 linhguri zahar pudra, alb, esenta de vanilie, 4 linguri apa rece + 1 pentru lapte, unt pentru forma de savarina de 1,5 - 2 litri, 2 linguri de gris pentru tapetat forma, ceva sare.
Mod de preparare:
Se aprinde cuptorul aragazului !se unge forma cu unt bine si se tapeteaza cu 1-2 linguri gris peste tot ! in doua boluri de 1 litru, pentru mixer, se pun, separat, 4 galbenuse cu 2 linguri zahar pudra si, respectiv 4 albuse cu 4 linguri apa rece! se mixeaza spuma galbenusele cu zaharul ! se bat spuma albusele cu 3-4 picaturi de zeama de lamaie si cu cele 4 linguri de apa ! peste galbenuse se pune un pic de sare si grisul, amestecand omogen si repede.
Se adauga, amestecand cu o lingura de lemn, pe verticala si aerat, albusele spuma si se pune totul in forma de savarina deja pregatita ! se da la cuptor pentru cca.30 minute, la jumatatea lui, foc moderat !este gata dupa ce se "umfla" si apoi se "aseaza" ! intre timp, un litru de lapte, indulcit cu 3 linguri de zahar plus vanilie esenta, se pune pe foc intr-o ulcica pana la fierbere/ nu clocot/, astfel ca atunci cand este gata savarina in cuptor sa putem turna usor laptele peste ea si o mai dam la cuptor 5 minute !
Se rastoarna pe un platou usor inaltat de margini - exista lapte neabsorbit -, si rece se serveste cu toping de fructe si frisca !
Pofta buna !
O reteta propusa de: Rogojan Doina (doina45ro)
SOS Satele Copiilor organizează a treia ediție a festivalului de bine FestiSAT
Doar un sfert dintre români redirecţionează 3,5% din impozitul pe venit către un ONG, deși este gratuit!
APAN România organizează cea mai importantă conferință dedicată persoanelor cu scleroză multiplă, pe 30-31 mai la Hotel Caro
Când deschizi ochii la ce se întâmplă, nu-i mai poți închide la loc – despre vot, frică și misoginie cu Ada Maria Ileana