Dificultate:
redusa
Timp de preparare:
cca. 15 - min
Ingrediente:
200-250 grame de gris extra, 4 oua proaspete, 1 litru de lapte, 4-5 linhguri zahar pudra, alb, esenta de vanilie, 4 linguri apa rece + 1 pentru lapte, unt pentru forma de savarina de 1,5 - 2 litri, 2 linguri de gris pentru tapetat forma, ceva sare.
Mod de preparare:
Se aprinde cuptorul aragazului !se unge forma cu unt bine si se tapeteaza cu 1-2 linguri gris peste tot ! in doua boluri de 1 litru, pentru mixer, se pun, separat, 4 galbenuse cu 2 linguri zahar pudra si, respectiv 4 albuse cu 4 linguri apa rece! se mixeaza spuma galbenusele cu zaharul ! se bat spuma albusele cu 3-4 picaturi de zeama de lamaie si cu cele 4 linguri de apa ! peste galbenuse se pune un pic de sare si grisul, amestecand omogen si repede.
Se adauga, amestecand cu o lingura de lemn, pe verticala si aerat, albusele spuma si se pune totul in forma de savarina deja pregatita ! se da la cuptor pentru cca.30 minute, la jumatatea lui, foc moderat !este gata dupa ce se "umfla" si apoi se "aseaza" ! intre timp, un litru de lapte, indulcit cu 3 linguri de zahar plus vanilie esenta, se pune pe foc intr-o ulcica pana la fierbere/ nu clocot/, astfel ca atunci cand este gata savarina in cuptor sa putem turna usor laptele peste ea si o mai dam la cuptor 5 minute !
Se rastoarna pe un platou usor inaltat de margini - exista lapte neabsorbit -, si rece se serveste cu toping de fructe si frisca !
Pofta buna !
O reteta propusa de: Rogojan Doina (doina45ro)
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?