20 Iunie 2013 publicat în Retete culinare 51 share-uri

Mancarea de varza a la Cluj sau ”varza clujasca” e inconfundabila! ”Cand ceri fericit si increzator o farfurie cu varza a la Cluj, te simti de parca ai cere secretul, leacul suprem pentru tinerete fara batranete.” Ca mare dreptate are R.A. Roman!

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru varza a la cluj:

  • 1 varza dulce sau murata
  • 1 kg carne tocata de porc
  • 1 ceapa
  • 1 ceasca orez
  • ulei (untura)
  • 200 ml sos de rosiivarza a la Cluj (5)
  • smantana
  • marar, sare, piper, cimbru, boia

Mod de preparare varza a la Cluj:

Stratul de carne:

Ceapa se toaca marunt si se inabusa in 2 linguri ulei si 2 linguri apa. Cand ceapa devine translucida se adauga carnea tocata si un praf de sare. Orezul se fierbe, pe jumatate (pana infloreste), in apa cu putina sare. Cand carnea s-a inmuiat bine, se adauga orezul scurs de apa, 1 lingura sos de rosii, 2 linguri smantana, boia iute si dulce, sare si piper -dupa gust. Compozitia cu carne si orez se amesteca bine si se lasa deoparte.

Stratul de varza:varza a la Cluj:

Varza se curata, se spala (se desareaza daca este cazul), se toaca marunt si se pune la calit in doua linguri ulei. Se amesteca des, sa nu se prinda de fundul vasului.
Dupa 2-3 minute, se stinge cu o ceasca de apa fierbinte si se mai lasa pe foc pana cand scade apa, iar varza se inmoaie. Se adauga marar tocat marunt, o lingura sos de rosii, sare, piper, cimbru.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor TEZYO primăvară/vară 2023 – o călătorie unică prin tendințele momentului cu cele mai iubite branduri de încălțăminte 10 Rochii de vară care emană energie și feminitate

Asamblarea:

Intr-un vas termorezistent se toarna 2 linguri ulei, 2 linguri smantana si 3-4 linguri sos de rosii. Se aseaza apoi in straturi: jumatate din varza calita, sos de rosii, tot amestecul cu carne si orez, sos de rosii, iar la final se acopera cu restul cantitatii de varza. Deasupra se intinde din nou un strat de sos de rosii si se adauga cateva fasii cu slanina afumata, pentru un plus de gust.
Mancarea astfel asezata in tava, se introduce in cuptorul bine incins si se tine pentru 30-40 minute sau pana cand incepe sa bolboroseasca pe margini si se rumeneste frumos la suprafata.
Varza a la Cluj se serveste calda, cu smantana si mamaliguta.

Miroase de te innebuneste!!

O reteta propusa de blogul truedelights.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri