12:04, 14 Aprilie 2012 publicat în Retete culinare

O reteta delicioasa de cozonac moldovenesc umplut cu crema de nuci.

Dificultate: medie

Ingrediente necesare pentru cozonac moldovenesc:

Aluat:

  • 1 kg faina
  • 5 galbenusuri
  • 300 g zahar
  • 250 g unt sau margarina
  • 500 ml lapte
  • 40 g drojdie proaspata
  • esenta de rom
  • esenta de lamaie
  • un praf de sare

Umplutura:

  • 5 albusuri
  • 5-6 linguri zahar
  • 3-4 linguri cacao
  • esenta de rom
  • 2 cani cu nuci macinate

Mod de preparare cozonac moldovenesc:

Aluat:

Citeste si:
Ghid de urmat pentru a avea o dantură sănătoasă și un zâmbet tânăr
Ghid de urmat pentru a avea o...

Se face maiaua din drojdie, 2 linguri zahar, 100 ml lapte si 1 lingura faina. Se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul. Se incalzeste laptele si se adauga zaharul, amestecand pana la dizolvarea completa. Untul se topeste si se lasa sa se raceasca. Galbenusurile se mixeaza cu un praf de sare. Se cerne faina intr-un vas mai mare, se face o adancitura in mijloc si se pun: maiaua, galbenusurile, esenta si laptele, amestecand usor pana la incorporarea completa. Se adauga apoi untul topit, putin cate putin, impaturind aluatul si framantandu-l energic, timp de 30 minute. Se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.

Umplutura:

Citeste si:
Trucuri pentru a te menține la greutatea corporală dorită
Trucuri pentru a te menține...

Se bat spuma albusurile cu zaharul. Se adauga nuci, cacao si esenta de rom.

Dupa ce a crescut, aluatul se imparte in 6 bile egale. Fiecare se intinde in foaie subtire, se umple cu crema de nuci si se ruleaza. Sulurile obtinute se impletesc intre ele, trei cate trei. Cozonacii se pun in tavi tapetate cu hartie de copt, se ung deasupra cu ou batut si se prasara cu zahar vanilat. Se lasa sa creasca si in tava inca 10-15 minute, apoi se coc in cuptorul bine incins inainte, timp de aprox 45 minute.

Secrete pt un cozonac pufos:
Toate ingredientele trebuie sa aiba temperatura camerei.
Pentru aluat se folosesc doar galbenusurile de la ou.
Faina trebuie sa fie de calitate superioara.
Aluatul framantat se lasa sa dospeasca in loc cald, ferit de curenti de aer rece.

O reteta recomandata de truedelights.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri