Dificultate: redusa
Ingrediente necesare pentru tort dietetic cu crma de branza si lamaie:
Pentru blat ne trebuie:
- 3 linguri de tarate de ovaz
- 5 albusuri
- 3 galbenusuri
- 170 gr. branza de vaci degresata 2 lingurite de cacao cu continut redus de grasime
- 3 linguri de indulcitor praf
- 1 fiola de esenta de rom
- 1 lingura amidon alimentar
- 1 plic de praf de copt
Incingem cuptorul la 180 grade C. Intr-un bol, amestecam toate ingredientele de mai sus cu exceptia albusurilor si mixam pentru o compozitie omogena. Batem si albusurile spuma tare pe care o amestecam cu mixul de tarate cu oua. Amestecam cu grija sa nu se lase spuma de albusuri.
Turnam in forma de copt. Dupa cum v-am spus, eu am folosit o forma de 26 cm, destul de mare fata de cei 20 cm recomandati in reteta originara. Rezultatul a fost o singura foaie de blat, de o inaltime rezonabila.
Am copt blatul 40 de minute, la foc mediu (verificam cu testul scobitorii daca e gata). Lasam sa se raceasca si, in timpul asta, pregatim crema.
Crema - Pe care o facem din:
- 550 gr. branza de vaci degresata
- 3 albusuri
- 5 galbenusuri
- 7 linguri de indulcitor praf
- 2 plicuri de gelatina
- coaja si zeama de la o lamaie1 fiola de esenta de vanilie
Punem gelatina in apa rece – asa cum scrie la instructiuni, pe ambalaj.
Intr-un vas, amestecam branza de vaci in care am razuit coaja de lamaie (partea galbena), esenta de vanilie, indulcitorul si galbenusurile. Cand toate s-au amestecat, adaugam gelatina si mestecam in continuare pana s-a incorporat bine de tot in compozitia de branza.
In alt bol, batem albusurile spuma teapana pe care am amestecat-o apoi cu crema de branza cu gelatina.
Pregatim un vas mai mare cu apa fierbinte (care fierbe in continuare pe foc normal) si punem compozitia de branza cu albusuri peste apa clocotita, la bain marie, amestecand continuu un sfert de ora aproximativ . Vom obtine o crema foarte fina si catifelata. Mmmmm!
Am adaugat si niscaiva esenta de lamaie (puteti pune si zeama de lamaie dar la Dukan aceasta se pune in cantitati foarte limitate cat sa dea gust), am mai amestecat nitel.
Una din avantajele prepararii acestui tortulet intr-o forma detasabila, este ca nu mai trebuie o asamblare (nu foarte) complicata, la un moment dat ma gandeam sa mai fac um blat ca sa-l pun deasupra dar m-am luat cu altele si a ramas asa. Ar fi bine si al doilea blat pentru ca dupa o zi – doua, crema tinde sa se usuce daca nu e acoperita.