5 retete de toamna cu prune

Galuste cu prune

Galuste cu prune

4 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru galuste cu prune:

  • 1 kilogram cartofi
  • 500 grame făină
  • 150 grame zahăr
  • cateva linguri de ulei
  • 2 oua
  • 1 praf de sare
  • 1 kilogram prune

Pentru finisat:

 

  • 100 gr unt
  • 200 grame pesemet
  • scorţişoară dupa gust
  • 4-5 linguri de zahar

 

Mod de preparare galsute cu prune:

Se curata cartofii si se pun la fiert in apa cu sare. Cand sunt fierti, se scurg de apa si se dau pe razatoare sau se paseaza cat sunt calzi. Se formeaza un aluat din cartofi, faina, zahar, ulei, oua si praful de sare. Aluatul trebuie sa fie moale si sa nu se lipeasca de degete, la nevoie mai adaugati putina faina sau ulei, dupa caz.

Prunele se spala si se scot samburii. Se pun pret de 20 min intr-un castron, presarand peste ele 5-6 linguri de zahar tos si putina scortisoara. Se rup bucati din aluat cam de marimea unei nuci si se imbraca jumatatile de prune in el. Prunele trebuie sa fie bine invelite.
Se fierb in apa clocotita, usor sarata, pana ce se ridica la suprafata.Se scot cu o spumiera si se tavalesc prin pesmetul rumenit in unt in care ati adaugat scortisoara si zahar.

Aceasta reteta a fost propusa de blogul poetagurmanda.blogspot.ro

 Pandispan cu prune cu toping de ciocolata

Pandispan cu prune cu toping de ciocolata

5 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru pandispan cu prune cu topping de ciocolata:

  • 4 oua
  • 170 gr zahar
  • 200 ml lapte
  • 150 ml ulei
  • 350 gr faina
  • 1 plic praf de copt
  • 400 gr prune fara samburi
  • 1 lingurita praf de scortisoara
  • 2 pliculete zahar vanilat

Glazura: 50 gr ciocolata cu lapte + 1 lingurita unt

Mod de preparare pandispan cu prune si topping de ciocolata:

Mixam ouale intregi cu un varf de sare timp de 7-8 minute cu mixerul la viteza maxima.
Adaugam zaharul si mixam inca 2-3 minute. Apoi turnam treptat uleiul si laptele mixand in continuare. La final adaugam faina amestecata cu praful de copt folosind o spatula si amestecand usor pentru a nu se lasa spuma. Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Asezam deasupra prunele, peste care presaram zaharul vanilat si scortisoara. Dam la cuptorul preincalzit la 175-180 de grade timp de 30-35 minute. Facem testul cu scobitoarea pt a ne asigura ca blatul este copt.
Scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca usor apoi taiem prajitura cubulete.

Topim ciocolata impreuna cu untul pe baie de aburi. Turnam glazura intr-o punguta pe care o gaurim la una din capete si trasam cateva dungi de glazura peste fiecare cub de prajitura.

O reteta recomandata de blogul timeaioo.blogspot.ro

Chec cu prune

Chec cu prune

1 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru chec cu prune:

  • 10 oua
  • 20 linguri zahar
  • 15 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de vanilie
  • 500 g prune
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingura gris
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1/2 lingurita cardamom

Mod de preparare chec cu prune:

Prunele se spala, se taie felii subtiri si se amesteca cu zahar, scortisoara, cardamom si gris. Se mixeaza albusurile cu zaharul, se adauga galbenusurile, esenta de vanilie si faina amestecata cu praful de copt. Se amesteca usor. Aluatul obtinut se pune in tava tapetata cu hartie de copt. Tava se umple mai intai pe jumatate si se introduce la cuptor, pentru 10 minute. Se adauga prunele, se pune restul de aluat si se da tava din nou la cuptor pentru 20-25 minute. Checul se serveste pudrat cu zahar.

Aceasta reteta a fost propusa de blogul truedelights.ro/

 Tarta cu migdale si prune caramelizate

Tarta cu migdale si prune caramelizate

2 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru tarta cu migdale si prune caramelizate:

Pentru blat:

  • 250 g faina
  • 200 g unt
  • 150 g zahar brun
  • 75 g zahar alb
  • 4 oua
  • 1 lingura cacao
  • 250 g migdale
  • 5 g praf copt (1 lingurita cu varf)
  • 1 1/2 lingurite esenta rom
  • 1 praf sare


Pentru topping:

  • 1 kg prune rotunde
  • 200 g zahar brun
  • 150 ml suc portocale proaspat stors
  • 2 lingurite unt
  • 2 batoane de scortisoara
  • 3 linguri cognac sau rom de buna calitate
  • 1 lingurita zahar vanilat

Mod de preparare tarta cu migdale si prune caramelizate:

Mai intai incingeti cuptorul la 175 grade C, puneti migdalele intr-o tava si dati-le la cuptor pana cand se rumenesc usor si capata un miros placut. Scoateti-le din cuptor si lasati-le sa se raceasca complet. Intr-un robot de bucatarie maruntiti migdalelele, dupa care le varsati intr-un castron peste care adaugati faina, praful de sare, praful de copt si lingura de cacao. Intr-un castron incapator amestecati untul la temperatura camerei impreuna cu zaharul brun, zaharul alb si zaharul vanilat. Adaugati pe rand ouale, amestecand foarte bine dupa fiecare, dupa care adaugati si esenta de rom. Cu ajutorul unui tel sau cu o spatula de silicon incorporati mixul de faina si migdale. Ungeti cu unt o forma de tort cu inel detasabil cu diametrul de 24 cm, tapetati fundul formei cu hartie de copt. Turnati compozitia obtinuta in forma de tort si o dati la cuptorul incins pentru 35 de minute, nu uitati insa sa faceti testul cu scobitoarea. Scoateti blatul din cuptor, lasati-l 10 minute sa se odihneasca in tava de copt dupa care il transferati pe un gratar de bucatarie pentru a se raci complet. Va trebui sa obtineti un blat nu foarte inalt, sa zicem...cam 2 centimetri inaltime sunt de ajuns. Pana se raceste nebunia asta de blat, pregatiti un topping care o sa va haituiasca muuult timp de aici incolo, credeti-ma pe cuvant! Imi vine sa ma felicit singura si sa ma pup pentru topping-ul asta creat si mai ales pentru sosul ala bestial pe care l-am repetat si dupa aceea numai pentru a-l imprastia peste niste inghetata. Dar...despre asta vorbim alta data.
Deci: spalati prunele si taiati-le feliute subtiri, (acum probabil ca unii vor zice ca nu au de unde sa ia prune d-astea rotunde, cu mere nu merge? ba, merge si cu mere, dar topping-ul nu o sa mai fie la fel de aspectuos, insa de gustos, va fi gustos, nu-i bai), dar totusi incercati sa obtineti de pe undeva PRUNE! Stoarceti cam doua portocale, 150 ml de suc trebuie sa obtineti. Intr-o tigaie mai mare caramelizati zaharul brun, avand grija sa nu-l ardeti. Cand caramelul a ajuns de culoarea chihlimbarului (vorba chinezului), adaugati cele doua lingurite de unt, lasati sa se topeasca, dupa care turnati cu grija sa nu va ardeti sucul de portocale. In acest moment caramelul ferbinte va deveni tare si lipicios datorita contactului cu sucul de portocale, amestecati cu o spatula de lemn amestecul din tigaie si usor usor caramelul se va topi si se va transforma intr-un sos delicios. Adaugati toate prunele feliate, aruncati peste ele zaharul vanilat si cele 2 batoane de scortisoara si lasati sa fiarba si sa bulbuceasca toate pana ce prunele se vor inmuia putin, operatiunea aceasta dureaza cam 7, maxim 10 minute cu focul mediu spre mic. Adaugati cu grija cognac-ul sau romul, lasati sa se evapore alcoolul. Stingeti aragazul si minunati-va de culoarea minunata a topping-ului si inghititi in sec. Va sfatuiesc sincer sa nu incercati sa-l gustati caci s-ar putea sa ramaneti fara el!

 

Cat timp topping-ul este fierbinte, cu ajutorul unei linguri insiropati blatul de migdale racit folosind NUMAI jumatate din sosul format. La o prima vedere, ar putea parea ca este mult sos. Nu, nu este mult sos, turnati sos din plin peste blatul insetat, o sa vedeti ca inghite mult. Dupa ce ati terminat de insiropat cu jumatate din cantitatea de sos, asezati feliile de prune peste blat, cat de frumos si de artistic puteti, adica...ciufulit cat mai ciufulit pentru un aspect rustic. Deasupra, colac peste pupaza puneti si cele doua batoane de scortisoara, asa...de decor. Suferiti cam 2 ore, hai bine, 1 ora cat timp sta tarta la insiropat. Apoi luati repede o farfurie, presarati cateva migdale tocate peste ea si asezati suav o felie din tarta minune

Turnati fara mila niste sos ramas in tigaie (v-am zis doar sa nu mancati restul de sos!) Decorati cu o frunzulita de menta, daca mai aveti rabdare.

Pe blogul andreeachinesefood.blogspot.ro veti gasi si alte retete delicioase.
 

 

 Prajitura cu prune

Prajitura cu prune

3 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru prajitura cu prune:

  • 3 oua
  • 200 gr zahar
  • esenta de vanilie
  • 200 gr de iaurt
  • 50 gr ulei
  • 1 praf de copt
  • 600 gr de faina
  • aprox 1/2 kg prune

Mod de preparare prajiura cu prune:

Pregatiti in prealabil prunele - spalati-le si taiati-le in jumate pentru a scoate samburii. Bateti bine ouale cu zaharul. Adaugati apoi iaurtul, esenta de vanilie si uleiul. Amestecati bine. Intr-un vas separat amestecati faina cu praful de copt si apoi integrati faina in ou si iaurt. Amestecati incet pana se omogenizeaza bine. Turnati aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Asezati peste prunele taite pe jumatate si dati la cuptor aproximativ 40 de minute.

Am taiat prajitura in cubulete in functie de bucatile de prune. Este o prajitura foarte aromata si racoroasa.
 

O reteta recomandata de blogul amainbucatarie.blogspot.ro

Galuste cu prune
 Pandispan cu prune cu toping de ciocolata
Chec cu prune
 Tarta cu migdale si prune caramelizate
 Prajitura cu prune

Rezumat

Prunele, fructele delicioase ale toamnei se gasesc in abundenta in piete. Profitati de gustul lor dulce-acrisor si pregatiti prajituri care mai de care mai savuroase. Va propunem 5 retete cu cele mai gustoase fructe ale sezonului.

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri