Ingrediente necesare pentru papanasi ca la mama acasa:
250 grame branza de vaci
1 ou
3 linguri de gris
sare
1 lingura de faina
pesmet
unt pentru prajit
Mod de preparare papanasi ca la mama acasa:
Punem la fiert apa cu putin sare intr-o oala. Intre timp, intr-un castron, amestecam branza de vaci cu oul, grisul si sarea (dupa gust) pana se omogenizeaza. Din aceasta compozitie luam material (cam de marimea unei chiftetele) si, dupa ce frecam mainile cu faina (ca sa nu se lipeasca), il rotunjim intre palme. Apa fierbe in clocote intre timp, asa ca punem inauntru papanasii si asteptam sa se ridice singuri deasupra. Atunci dam focul incet si-i mai lasam la fiert 10 minute. "Daca fierb in clocote mari, papanasii se terciuiesc", ne avertizeaza gospodina Sanda Marin.
Pregatim o craticioara in care topim untul iar cand papanasii sunt gata, ii scoatem, ii scurgem, ii tavalim prin pesmet si ii punem la prajit pe toata partile pana se rumenesc usor.
Se servesc calzi (mie imi plac chiar si reci), presarand deasupra zahar, adaugand smantana, nitica dulceata (de visnie ca e mai lichida) sau un sirop de....ce va place.