Pe data de 9 martie se pomenesc cei 40 de Mucenici. In aceeasi zi este si lasatul Secului pentru Postul Pastelui.

Pe data de 9 martie se pomenesc cei 40 de Mucenici. In aceeasi zi este si lasatul Secului pentru Postul Pastelui.



Acesti 40 de mucenici erau soldati in armata unui imparat pagan numit Licinius. Au fost siliti sa se inchine idolilor dar au refuzat. Drept pedeapsa au fost intemnitati si batuti timp de 8 zile.
Au fost condamnati la moarte sa fie aruncati in lacul inghetat al Sevastiei.
Un singur soldat a cedat si a iesit din lac dar a murit pe loc. Un alt soldat i-a luat locul dupa ce acesta a murit.

In noaptea in care au stat in lac s-au intamplat lucruri nemaivazute: gheata s-a topit, lacul s-a incalzit si 40 de cununi care straluceau au coborat asupra soldatilor. Dimineata au fost scosi din lac si inca erau vii. Li s-au zdrobit fluierele picioarelor si au fost lasati sa moara. Au fost apoi arsi si cenusa aruncata in lac.

In aceasta zi, dupa ce se merge la Biserica se obisnuieste sa se dea pomana mucenici sau macinici pregatiti in diferite moduri.

In aceasta este zi nu se munceste. Exista o legenda care spune ca un taran a lucrat pe camp (semana mazare), mucenicii l-au vazut si L-au rugat pe Dumnezu sa-l pedepseasca. Dumnezeu a hotarat sa-l ierte pe taran si chiar sa aiba mai multa recolta. In acel an taranul a avut de 40 de ori mai multa mazare. Taranul nu a tinut cont de rasplata primita si din lacomie in urmatorul an a mers la camp tot pe data de 9 martie. De aceasta data a fost pedepsit de Mucenici cu 40 de saptamani de boala.

Daca ploua de Mucenici asa va fi vremea si de Paste. In cazul in care tuna in aceasta zi, vara va fi calduroasa si roditoare. Daca tuna cu o zi inainte recolta nu va fi atat de buna si vara va fi una ploioasa.

40 de pahare de vin

Ziua femeilor este pe 8 martie, iar ziua barbatilor este considerata a fi pe data de 9 martie cand se sarbatoresc si cei 40 de mucenici.

Un important aspect al acestei sarbatori este traditia de a se bea 40 sau 44 de pahare de vin. Se crede ca acest vin reprezinta sangele varsat al mucenicilor. Totusi se pare ca este o traditie pagana si considerata o injurie.

Este recomandat sa se guste din vin rosu si persoana respectiva va avea putere de munca pe tot parcursul anului.

In editia de azi iti recomandam urmatoarele retete de mucenici:

Mucenici moldovenesti

Mucenici muntenesti

Mucenici din Moldova


Tu cum pregatesti mucenicii? Da click aici si trimite reteta ta.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Un nou spectacol legendar marca Lord of the Dance la Sala Palatului din București Semnificația viselor: Ce înseamnă când visezi pe cineva care a murit? Este semn bun sau rău? 5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta

Un articol de Livia


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri