Ayran este o băutură răcoritoare făcută din iaurt, apă și sare. Este popular în Turcia, Azerbaidjan, Iran și țări din Asia Centrală, dar și în Balcani. Se crede că băutura își are originea în Orientul Mijlociu, iar popularitatea acesteia s-a răspândit în întreaga regiune. Și pe noi, românii, ne-a cucerit această bautură sățioasă si sănătoasă. Vă invităm să descoperiți beneficiile Ayranului și o rețetă prin care o puteti prepara chiar la voi acasă.

Beneficiile iaurtului Ayran

Ayran este o băutură sănătoasă, cu un conținut scăzut de calorii și grăsimi. Este o sursă bună de calciu și proteine ​​și poate ajuta la reglarea digestiei.

Iaurtul Ayran are acest conținut nutrițional:

  • Bacterii naturale de acid lactic.
  • Magneziu, sodiu, zinc, fier și alte elemente.
  • Sulf, potasiu și iod.
  • Vitaminele B, inclusiv B6 și B12, care nu se obțin ușor din alimente.
  • Vitaminele RR și H.
  • Vitaminele A, E, C.

Beneficii Ayran: prieten cu dieta de slăbire

Iaurtul Ayran este mult mai sărac în calorii decât un iaurt obișnuit, tocmai pentru că rețeta sa presupune o diluare în apă. În plus, Ayran este bogat în vitamine și minerale, dar și în proteine de bună calitate, astfel că devine o băutură benefică sănătății. Puteți înlocui sucurile cu Ayran pentru a păstra un consum mai mic de calorii la masă.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ți-a rămas cozonac după sărbători? Nu îl arunca! Uite în ce desert delicios îl poți transforma Caria dentară – ce este și cum se tratează

Beneficii Ayran: susține echilibrul bacteriilor intestinale

Ayran este totodată bogat in probiotice, ajutând la menținerea sănătății micorbiotei instestinale. În zilele noastre numeroase studii au demontrat ca dezechilibrele microbiomului participă la apariția multor boli, unele dintre ele numărându-se printre cele mai frecvente. Probioticele pot ajuta la îmbunătățirea digestiei, la întărirea sistemului imunitar și chiar la prevenirea anumitor tipuri de cancer.

Beneficii Ayran: menține echilibrul hidroelectrolitic

Apa și sarea din Ayran ajută la înlocuirea electroliților pe care îi pierdem prin transpirație, de exemplu vara sau când practicați sport. Ayran este și o băutură foarte sățioasă, motiv pentru care este preferat în diete.

Beneficii Ayran: ameliorează arsurile gastrice

Multe persoane suferă de arsuri grastrice, dureri la nivelul stomacului, disconfort înainte și după masă. Ayran ajută la ameliorarea simptomelor gastrice și poate îmbunătăți digestia.

Beneficii Ayran: combate constipația

Odată cu înaintarea în vârstă, dar și din pricina sedentarismului, tot mai multe persoane se plâng de tulburări de tranzit de tipul constipației. Ayran reprezintă o soluție ușoară și gustoasă de a îmbunătăți dieta și de a lupta împotriva constipației, căci îmbunătățește tranzitul intestinal.

Există multe moduri de a te bucura de Ayran. Poate fi băut simplu sau aromat cu mentă ori condimente. Ayran poate fi folosit și ca bază pentru supe și tocane sau ca condiment pentru carnea la grătar.

Foto: etorres/ shutterstock.com

Cum se prepară Ayran?

Ayran se face amestecând iaurt, apă și sare într-un blender sau robot de bucătărie. Amestecul se strecoară, apoi și se servește răcit. Ayran poate fi preparat cu diferite tipuri de iaurt, inclusiv iaurt de oaie, care este tradițional.

Iată o rețetă pentru un Ayran cu mentă răcoritoare:

  • 1 cană iaurt simplu
  • 1 cană apă
  • 1 lingurita sare
  • Opțional: 1 linguriță mentă uscată
  • Opțional: 1 vârf de linguriță piper

Combinați toate ingredientele într-un blender sau robot de bucătărie și amestecați până la omogenizare. Se servește rece.

Sursa foto articol: cemal taskiran/ shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri