O supriza minunata pentru cei mici: casuta din turta dulce.

Dificultate: medie

Ingrediente necesare pentru casuta din turta dulce:

Aluat de turta dulce:

  • 250 gr unt
  • 200 gr zahar tos brun
  • 600 gr. faina
  • o canita de miere
  • un pachetel praf de copt
  • 1 ligurita scortisoara macinata
  • 1 lingurita nucsoara
  • 2 cuisoare proaspat macinate

Pentru imbinari, ne trebuie:

  • 2 albusuri de ou
  • 500 gr. zahar pudra

Pentru decor, am pregatit:

  • 1 albus
  • 250 gr. zahar pudra
  • rulouri de ciocolata tip Finetti
  • bombonele colorate tip M&M
  • bilute argintii de zahar
  • orice alte elemente decorative va mai vin in cap

Mod de preparare casuta din turta dulce:

Sablonul

Tiparul din reteta originara era alcatuit din sase decupaje: doua pentru peretele din fata si din spate al casutei 12 cm la baza, 7 cm marginea pana cand incepe sa se incline, partea inclinata avand o lungime de 15 cm pe fiecare parte pana se intalnesc intr-un punct; doi pereti laterali avand 7 cm lungime si 9 cm latime; acoperisul alcatuit din doua placi de 17 cm lungime si 13 cm latime. MIe mi s-a parut cam mic, asa ca am trecut la proiectarea propriului sablon, ceva mai maricel: peretele din fata si din spate are baza de 20 cm, inaltimea pana la inceputul inclinarii am proiectat-o de de 10 cm iar partea inclinata de 18 cm atat intr-o parte cat si in cealalta. Acoperisul este format din doua dreptunghiuri cu o lungime de 20 cm si latime de 16. Peretii laterali au o latime de 10 cm si lungime de 14. Mi033 se pare mult mai distractiv sa-ti croiesti propriul sablon dar daca nu aveti chef, gasiti o gramada de modele pe internet.

Trecem la treaba.
Incalzim cuptorul la 200 grade C. Intr-o craticioara, punem pe foc la topit untul ci mierea si zaharul tos. Separat intr-un bol, cernem faina cu praful de copt, scortisoara, cuisoarele si nucsoara. Cand untul, zaharul si mierea s-au topit intr-un fel de sos omogen, il turnam peste faina mestecand cu o lingura de lemn pana 0intreaga coca se omogenizeaza. “Daca nu se leaga, se adauga un strop de apa.”" ne sfatuieste autoarea retetei. Nu a fost nevoie, totul a mers perfect pana acum.

Rupem un sfert din aluat si-l asezam pe o bucata de foaie de copt unde il intindem cu facaletul, sa ajunga a avea grosimea a doua monede. Punem sablonul deasupra 034aluatului si taiem cu un cutit forma respectiva, inlaturand excesul de aluat din jurul formei. Inlaturam sablonul de carton de deasupra aluatului pe care, asezat in tava, il bagam la cuptor pentru 12 minute, “pana devin ferme si putin mai inchise la culoare pe margini”" – ei, da, nu procedati ca mine, mi s-a parut mie ca n-ar fi facut suficient facut si l-am mai lasat; dupa trei minute era cam parlit. M-am invatat minte si la urmatoarele, le-am tinut cat trebuia. Nu va speriati daca scoatandu-le din cuptor, le veti vedea 035cam moi si improprii de a deveni o cauta. Daca le lasati sa se raceasca, veti constata ca se intaresc (deci puneti-l pe o suprafata foarte neteda ca sa nu se strambe).
Cat se raceste turta, preparam glazura: intr-un bol, amestecam albusurile cu zaharul pudra pana obtinem o pasta groasa si moale pe care o acoperim ermetic cu un ceolofan pana in momentul folosirii pentru a nu se usca.

Turta o data racita, trec la ornarea celor sase componente:
Punem glazura intr-un piston special pentru asa ceva (la fel de bun poate fi un sprit sau un simplu cornet din hartie de copt taiata usor la varf) si, folosindu-ne imaginatia putem orna casuta cum ne pofteste sufletelul. Cu ajutorul glazurii, eu am trasat ferestrele, am lipit bombonele pe fatade si pe acoperis, am lipit rulourile de ciocolata pe post de usi (punem putina glazura pe rulou si lipim), am pus si un bradulet ornat cu frisca si bilute argintii de zahar, am lipit bombonele pe placile acoperisului, fixandu-le intr-un strop de glazura.
Dupa ce decorul s-a uscat, trec la asamblarea casutei. Pun glazura pe marginile039 peretilor si ii unesc. La colt pun si un borcan care sa sustina peretii pana ce glazura se intareste si ii fixeaza. Nu treceti mai departe pana nu se intaresc lipiturile.

Acum e momentul sa asezam acoperisul. Cu spritul intindem de-a lungul muchiei un strat gros de glazura. Punem prima placa, apoi a doua, si ca sa fim siguri ca toata silinta noastra nu va fi in zadar cand casuta o va lua la vale, va trebui sa tinem pret de cateva minte totul presat in maini, pana ce glazura se intareste cat de cat. Eu am tinut presate cele doua placi ale acoperisului, sustinand in acelasi timp si peretii, in asa fel incat pana nu s-au mai uscat imbinarile, acoperisul nu a 040 apasat cu toata greutatea sa peste peretii latrali si cei din fata si spate. Cand am luat mainile de pe casuta, ma asteptam s-o vad cum se desciocoleaza dar….Doamne ajuta!, nu, a ramas in picioare. E drept cand te uiti mai cu atentie, pare nitelus stramba dar ce farmec ar avea de ar fi perfecta, nu?

Odata terminata aceasta operatie, m-am dus la culcare franta. A doua zi, casuta ma astepta cumintica in bucatarie s-o definitivez. Am asezat-o cu grija pe o tava de inox (n-am chef sa ma risc s-o stric de fiecare data cand o mut), am mai preparat niste glazura (daca v-a mai ramas din cea veche, o folositi pe aceea si am acoperit eventualele imperfectiuni, am facut turturii pe marginea acoperisului, tinand pistonul perpendicular miscand sus – jos ca sa iasa colturi ascutita sau macar nise dantele dragalase. Am mai tras o dara de glazura pe coama casei si am lipit bombonele. Tusa finala: am presarat zahar pudra, atat pe acoperis cat si in fata casei unde am plasat din loc in loc si bombonele argintii.

Spre seara mi-am dat seama ca am uitat sa aplic hornul. Ei, n-are nimic, la anul. Intre timp, casuta a inceput sa raspandeasca un apetisant miros de condimente iar sora-mea si-a exprimat deja dorinta de a fi partasa la devorarea casutei care se va intampla intr-un viitor incert dar nu foarte indepartat. Craciunul se apropie cu pasi repezi..

Aceasta reteta a fost recomandata de blogul casutalaurei.blogspot.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri